Jak v obchodě rozeznat sladké mandarinky od kyselých? Zaměřte se na 3 zásadní věci

Fotografie: Depositphotos

Mít doma nezralé nebo příliš přezrálé ovoce, které není k jídlu, nechce asi nikdo. Abyste si nakoupili pouze sladké mandarinky, podívejte se na triky, podle kterých vybírat.

Milovníci ovoce jistě ocení, když si v obchodě mohou vybírat pouze takové ovoce, které je šťavnaté a sladké. Ne každý obchod ale přijímá do prodeje kvalitní ovoce a nikdo nepozná, zda je sladké nebo ještě kyselé. V případě, že si rádi kupujete pravidelně mandarinky, můžete vyzkoušet při jejich výběru několik triků, díky kterým byste si měli zakoupit pouze ty kousky, jež jsou sladké.

Sezóna mandarinek před Vánoci

Nejvíce si lidé kupují mandarinky na podzim. V tuto dobu je jejich sezóna, a tak se vám může stát, že až budete sedět ve škole nebo v práci, ucítíte pravidelně jejich vůni. Mandarinky jsou velmi aromatické a pokud si někdo v místnosti začne loupat toto ovoce, začne se v tu chvíli linout jejich krásná vůně téměř všude.

Fotografie: Depositphotos

Sledujte barvu mandarinky

Jelikož si v obchodě sladkost mandarinky vyzkoušet nemůžete, budete se muset orientovat na jiné detaily, které vám prozradí, zda se jedná o sladký kousek. Nejprve se podívejte na barvu a vyberte si pouze ty, které jsou velmi oranžové. Žluté, nazelenalé nebo jinak zbarvené by vás po oloupání pravděpodobně svou chutí příliš neoslnily. Navíc se jinak zbarvené mandarinky hůře loupou, což by vás také nepotěšilo.

Vyzkoušejte váhu ovoce

Jakmile vezmete mandarinku do ruky, protože vás zaujala její sytě oranžová barva, vyzkoušejte si ještě její hmotnost. Pokud bude tento kousek těžký, máte vyhráno. Těžší kousky totiž obsahují více šťávy a také jsou sladší. Lehčí mandarinky budou mít méně šťávy a také budou sušší.

Fotografie: Pixabay

Tvar mandarinky také hodně napoví

Jelikož už jste se podívali na barvu i hmotnost, zaměřte se také na to, jaké má mandarinka tvary. Vybírejte si kousky, které jsou hlavně kulaté a neberte ty zploštělé. Kulatější mandarinky budou čerstvější a sladší. Také by neměly být příliš měkké nebo tvrdé, ale spíše pružné.

Nezapomínejte na hygienu

Mnoho lidí zapomíná nebo ani netuší to, že mandarinku je potřeba před konzumací umýt. Na její slupce se nachází hodně chemie, která vám při loupání ulpí na prstech, kterými poté ovoce jíte. Abyste nekonzumovali společně se zdravým ovocem i chemii, umyjte mandarinku vždy před loupáním.

Zdroj: Gotowanie