Netradiční kynutá bábovka ze šťavnatých mandarinek: Budete litovat, že jste tenhle recept neobjevili už dříve

Ovoce k pečení neodmyslitelně patří. Lze ho však použít zcela netradičním způsobem. Tato bábovka je chuťově unikátní právě díky ovoci.

Bábovka je oblíbeným moučníkem. Je totiž většinou nenáročná na přípravu a navíc je také chutná. Existuje opravdu mnoho druhů. Můžete upéct mramorovou bábovku, bábovku s tvarohem nebo zcela odlišnou. Tato bábovka jako bábovka jen vypadá, chuťově se však vymyká všem ostatním. Její součástí jsou hlavně mandarinky. A navíc jde o kynuté těsto vyrobené z droždí.

Připravte si suroviny

Na výrobu této bábovky budete potřebovat tři vejce, 550 gramů mouky, špetku soli, 400 gramů mandarinek, 16 gramů droždí, 60 gramů cukru a lžíci másla. Dle potřeby přichystejte ještě mléko a nutellu. Nejprve je třeba všechny připravené mandarinky oloupat a rozdělit na jednotlivé měsíčky. Následně mandarinky vložte do mísy a přidejte k nim dvě vejce a cukr. Přidejte i nadrobené droždí.

Alternativně můžete pochopitelně použít také sušené droždí, čerstvé je však mnohem lepší. Z mísy veškeré suroviny přesuňte do mixéru, případně mixujte v misce.

Mixér je třeba zapnout na plný výkon. Vznikne tekutý základ těsta, který bude krásně vonět díky rozmixovaným mandarinkám. Směs by měla být lehce tužší, než jste zvyklí u jiných těst na bábovku. Pak vezměte cedník a směs nalijte do mísy.

Je třeba ještě míchat

V sítu by měly ulpět nerozmixované kusy. Do základu těsta pak přidejte prosátou mouku. Dávejte ji postupně a vždy ji do těsta vmíchejte metličkou. Na závěr přidejte do těsta ještě špetku soli.

Mouku přidávejte do té doby, dokud nevytvoříte pevnější a nelepivé těsto. Ve finále je ideální hníst těsto rukama. Až bude konzistence akorát, přikryjte těsto potravinářskou fólií a nechte hodinu kynout.

Po kynutí těsto promíchejte a dejte na vál. Ruce si potřete olejem a vytvořte několik stejně velkých bochánků. Vezměte formu na bábovku a vytřete ji olejem a vysypejte moukou. Poté jednotlivé bochánky přesuňte do mísy, aby se dotýkaly a tvořily jeden celek. Zakryjte fólií a nechte hodinu kynout. Potom potřete vejcem s trochou mléka a do středu bochánku aplikujte nutellu. Pečte na 180 stupňů 40 minut.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]