Čím nahradit cukr při pečení bábovky a jiného sladkého pečiva?

Každý už dne ví, že klasický bílý cukr nepředstavuje pro zdraví nic dobrého, zejména, je-li ho ve stravě velké množství. Oslabuje imunitu, odvádí z těla minerální látky a způsobuje řadu civilizačních onemocnění. Víte, jak klasický bílý cukr nahradit?

Přeci jen jíst bábovku, která nechutná ani trochu sladce by nebylo ono. Naštěstí existují možnosti, jak si domácí sladké pečivo dopřát i zdravějším způsobem. Stále však platí, že i tak – všeho s mírou.

Banány

Banány jsou skvělou a zdravou náhradou za klasický bílý cukr. Stačí dva až tři banány rozmixovat v mléce a přidat rovnou do těsta na bábovku či jiný moučník.

Hrušky a jablka

Mimo banánů skvěle těsto osladíte i jemně strouhanými jablky, použít můžete také hrušky. Vůbec nevadí, když některé ovoce budete společně kombinovat. Do těsta tam můžete přidat například pyré z banánů a hrušek nebo jablek.

Fíky a datle

Fíky a datle jsou zdrojem vlákniny a jsou nesmírně zdravé. Vzhledem k tomu, že těsto zabarví dohněda, hodí se spíš do kakaových moučníků. Pokud vám však nevadí změna barvy, lze použít i do klasické bábovky či buchty. Fíky nebo datle (případně obojí) namočte nejdříve ve vodě, poté vodu slijte a ovoce rozmixujte.

Poznámka: Některé druhy ovoce (například banán) zvyšují hladinu krevního cukru, nicméně stále v menší míře, než ostatní sladidla. Co se týče sušeného ovoce, to kupované bývá často sířené. Lépe je tedy použít sušené ovoce z vlastních (domácích) zdrojů.

Javorový sirup

Má nízký glykemický index a nízký obsah fruktózy (ve srovnání s jinými sirupy), mimo to obsahuje mangan, železo a vápník. Mezi další doporučované sirupy patří rýžový, špaldový, švestkový, kukuřičný. Všechny sirupy však mají vysokou kalorickou hodnotu, proto je třeba pohlídat si množství.

Med

Při slazení těsta lze použít namísto cukru med. Obsahuje železo, vápník, zinek, draslík, selen. Ovšem nevýhodou zde je, že při vysokých teplotách ztrácí minerální látky. Lépe je tedy použít ho do nepečených dezertů.

Melasa

Obsahuje vitaminy skupiny B: B1, B2 a B6, dále pak kyselinu pantotenovou, vápník, železo, draslík, chrom, zinek, hořčík. K nevýhodám patří nízký obsah glukózy a fruktózy, tudíž má nižší sladivost a navíc typická sladová chuť ovlivňuje další ingredience.

Obilné slady (sladěnka)

Mimo glukózy a fruktózy obsahují minerální látky: vápník, draslík, železo, zinek, měď a fosfor. Nevýhodou je zde nižší sladivost.

Xylitol

Snižuje kazivost zubů, omezuje tvorbu zubního plaku a má nižší kalorickou hodnotu. Ve větším množství však může způsobovat trávicí potíže. Jeho konzumace není vyzkoušená u kojících a těhotných žen.

Na závěr: Se sladkostmi se to všeobecně nemá přehánět. Když už se však rozhodnete, že v neděli upečete bábovku, vyplatí se použít namísto cukru ovoce. I když mnohé vitamíny a minerály zničí vysoká teplota, bude taková bábovka bohatší o vlákninu, mít zcela jinou chuť a rozhodně to bude zdravější varianta.

Bábovka bez bílého poprašku není úplná. Místo cukru použijte kokosovou moučku.

Fotografie: Pixabay