Nadýchaný koláč s ovocem. Na jeho přípravu můžete využít vlastní úrodu 

Pokud máte na zahradě přebytek ovoce, můžete ho jednoduše využít na přípravu lahodného koláče. Nezáleží na tom, po kterém sáhnete, pochutnáte si v každém případě. 

Příprava koláče není nijak složitá a dobré na něm je, že se dá kombinovat s jakýmkoliv ovocem. Nezáleží na tom, jestli máte na zahradě přebytek jahod nebo jste vyrazili do lesa na borůvky. Tak jako tak si u nedělní odpolední kávy pochutnáte na nadýchaném dezertu, který je díky ovoci nejen chutný, ale také příjemně a zdravě sladký. 

Sáhnout můžete i po zmrazeném ovoci, domácí je ale lepší 

Příprava koláče s ovocem není nijak složitá. Budeme na něj potřebovat 280 gramů mouky, 4 vejce, 180 gramů cukru, 200 gramů kefíru, 4 lžíce slunečnicového oleje, 10 gramů prášku do pečiva a ovoce. U něj je na nás jaké si vybereme, vhodnější je ovoce menších rozměrů jako jsou například ostružiny, borůvky nebo maliny. Hodit se nám bude také kulatý plech a to ideálně o průměru 24 cm.

Jako první krok si připravíme těsto. Na jeho přípravu se nám bude hodit mixér, do jehož mísy umístíme nejprve vejce a cukr a obě suroviny spolu vyšleháme do husté pěny. Jakmile máme připravenou pěnu tuhé konzistence, snížíme otáčky našeho stroje a do vzniklé hmoty pomalu přilijeme připravený kefír. V dalším kroku do mísy po malých částech zamícháme také mouku, které je dobré před použitím ještě prosít. 

Zdobení je na nás, může být symetrické nebo ne

Smícháním všech ingrediencí nám vznikne těsto, které umístíme do plechu. Ten je dobré nejprve vymazat pomocí másla a vysypat moukou a nebo zvolit pohodlnější a jednodušší cestu a to za pomoci pečícího papíru. Ten do formy jednoduše vložíme a nalijeme na něj polovinu připraveného těsta. Na povrch následně položíme ovoce a to buď rovnoměrně a nebo naprosto ledabyle. Pro zachování chutnosti není tvar ovoce důležitý. 

Poté si vezmeme do ruky mísu s druhou polovinou těsta a tu na plech nalijeme také. Následuje další vrstva ovoce. Díky tomu si zajistíme, že buchta nebude uvnitř suchá, ale naopak plná vitamínů.

Takto připravený koláč umístíme do předem vyhřáté trouby a pečeme ideálně po dobu jedné hodiny na 180 ° C‌. Jakmile je koláč hotový, z trouby ho vyjmeme a necháme vychladnout. Na závěr je dobré ho posypat moučkovým cukrem. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]