Berlínský jablečný koláč Charlotte: Nejvíc nadýchaný dezert, náplň je velmi voňavá a šťavnatá

Kdo by neměl rád chutné a vláčné moučníky. Když se s jejich přípravou navíc nemusíte příliš složitě zabývat, je to o to zajímavější. Vyzkoušejte následující recept.

Koláč s honosným názvem „Charlotte“ původně pochází z Německa. V původní verzi se koláč skládal pouze z kousku pečiva, smetany, ovoce a likéru. Jak šel čas, postupně se však tato receptura zdokonalovala a začalo vzniklo mnoho chutných kombinací a verzí. Přinášíme vám jeden z receptů, které vás zcela jistě ohromí a navíc zužitkujete úrodu jablek.

Připravte si dokonalý koláč

Tento koláč je nejen velmi voňavý a chutný, díky kombinaci jablek a skořice. Dalším plusovým bodem je to, že krásně vypadá. S tímto Charlotte koláčem určitě nešlápnete vedle při čajovém dýchánku s kamarádkami. v Jistě všechny překvapí svou chutí i originalitou. Koláč je vysoký a nadýchaný, náplň je velmi voňavá a šťavnatá, dodává těstu potřebnou vlhkost a je vynikajícím dezertem k čaji. K jeho přípravě budete potřebovat tyto ingredience:
Fotografie: Freepik
  • vejce, 2 ks
  • jablka, 6 ks
  • mouka, přibližně 380 g
  • cukr, 120 g
  • prášek do pečiva, 1 lžička
  • máslo, 160 g
  • špetka soli
  • skořice
  • hrozinky
  • hnědý cukr
  • kukuřičný škrob, 30

Postup přípravy koláče

Pro upečení koláče budete potřebovat kulatou dortovou formu v klasickém rozměru asi 25 cm. Formu můžete vymazat tukem nebo můžete použít pro vystlání pečící papír. Záleží, na co jste zvyklí.

  • Krok 1: Nejprve si vytáhněte máslo z lednice a nechte jej změknout při pokojové teplotě. Poté změklé máslo smíchejte s cukrem, prosátou moukou s práškem do pečiva a solí. Hmotu uhněťte na drobky.
  • Krok 2: Poté do těsta přidejte rozšlehaná vejce a lehce těsto prohněťte, abyste vytvořili hrudku těsta.

  • Krok 3: Těsto si rozdělte na dvě části, jedna bude větší, druhá menší. Těsto vložte do sáčku a nechte 30 minut v chladničce. Pokud máte náplň, můžete těsto dát na 7 minut do mrazáku.
  • Krok 4: Vezměte jablka, která si oloupete a nastrouháte na hrubším struhadle. Jablka poté smíchejte s cukrem a škrobem, skořicí a sultánkami. Aby nebyly sultánky příliš suché, můžete je předtím spařit horkou vodou. Klidně použijte naložené hrozinky. Dobře k tomuto poslouží také rum.

  • Krok 5: Větší část těsta vytvarujte do kulaté formy a vytvořte okraj. Poté na těsto uložte jablečnou směs. Navrch položte kolečka z těsta z menší části. Obdobná jako při pečení lineckého cukroví.
  • Krok 6: Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně hodinu. V závislosti na vaší troubě.

Po upečení nechejte koláč ve formě mírně vychladnout, vyjměte jej a nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete koláč posypat moučkovým cukrem. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]