Lahodný a nadýchaný koláč připravený z jahod

Jahody k létu prostě patří. Ať už jsou domácí nebo kupované, pojďme se společně podívat na jednoduchý recept, jak si z jahod připravit lahodný koláč. 

Jahody jsou velmi oblíbeným druhem ovoce, který si vychutnáváme hlavně v létě. Jejich pěstování je ale poměrně náročné, proto mnohdy volíme jednodušší cestu a jahody jednoduše zakoupíme v obchodě. To ovšem nevadí, našemu receptu poslouží i tak. Jahody jsou bohaté na vitamíny, jejich množství je dokonce srovnatelné s některými citrusovými plody. Často jsou ale příčinou velmi závažných alergických reakcí, při jejich konzumaci je tedy zapotřebí dávat si pozor. 

Nejprve si dáme dohromady potřebné suroviny

Jahodový koláč není nijak složitý a jeho přípravu podle našeho návodu zvládne i naprostý začátečník. Ideální je si nejprve připravit všechny potřebné suroviny, ty si postupně navážit a vyskládat na kuchyňskou desku. Na jeho přípravu budeme potřebovat 200 gramů mouky, 40 gramů škrobu, 40 gramů cukru, 3 vejce, zakysanou smetanu, 30 mililitrů slunečnicového oleje, vanilkový cukr a prášek na pečení. Hlavní přísadou jsou samozřejmě jahody, těch budeme potřebovat zhruba 500 gramů.

Jahody si nejprve důkladně omyjeme. Následně každou z jahod nakrájíme a to buď na poloviny, nebo na čtvrtinu. V misce si mezitím pomocí ručního šlehače rozšleháme 3 vaječné bílky a cukr. Šleháme do té doby, dokud se neobjeví hutný sníh. Oblíbeným trikem kuchařů je, po dostatečném vyšlehání obrátit mísu vzhůru. Sníh by v ní měl držet, neměl by se ani hnout. Do vzniklého sněhu následně přidáme zakysanou smetanu, slunečnicový olej a vanilkový cukr. V další misce si smícháme mouku, prášek do pečiva a škrob.

Příprava dokonalého zákusku jde do finále

Jakmile máme sypké suroviny promíchané, pomalu a za stálého míchání je nasypeme do misky se sněhem. Vznikne nám tak výsledné těsto. To si rozdělíme na dvě poloviny. Půlku těsta nalijeme do připravené formy na dort, kterou jsme si důkladně vymastili máslem. Na povrch potom pokládáme jednotlivé jahody. I těch si polovinu schováme pro pozdější použití. Takto připravený koláč vložíme na 10 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Po 10 minutách koláč vyndáme, nalijeme na něj zbývající těsto a vrchol koláče ozdobíme zbytkem jahod. 

Nyní máme celý dort hotov a pečeme ho po dobu 35 minut a to v troubě s teplotou 170 stupňů. Po uplynutí doby koláč vyndáme a necháme vychladnout. Před servírování ho ještě můžeme posypat malým množstvím moučkového cukru. Koláč je ideální jako sladká snídaně, ale hodí se také jako malý zákusek k odpolední kávě. Pro dochucení nebo dozdobeni ho můžeme kombinovat s kopečkem zmrzliny nebo můžeme na jeho dozdobení použít čokoládové vločky. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]