Karamelová bomba: Tajný recept z vyhlášené cukrárny se dostal na internet. Doma ho zvládne za pár kaček každý

Oslavte narozeniny ve velkém stylu. Upečte luxusní karamelový dort, která vás a vaše blízké nadchne po všech stránkách. 

Každý chce, aby jeho narozeninový dort okouzlil všechny přítomné svým neotřelým vzhledem. Málokdo se ale zaměří i na chuť dezertu, která je ovšem mnohem důležitější. Krásný, avšak chuťově nevýrazný dort zapomenete brzy vy i vaši hosté. Naopak zákusek, který je tvořený několika vrstvami korpusu a krémem s kousky karamelu, a jenž je potažený čokoládou a doladěný karamelovým zdobením, si zapamatují všichni. Jeho příprava je o něco náročnější, ale čas strávený v kuchyni navíc se vám rozhodně vyplatí.

Ingredience potřebné pro přípravu:

Na korpus si připravte:

  • 100 gramů másla
  • 120 gramů cukru krupice
  • 200 gramů hladké mouky
  • 80 gramů karamelu
  • 7 gramů jedlé sody
  • 2 kusy vajec velikosti M

Pro přípravu krému si nachystejte:

  • 600 gramů zakysané smetany
  • 230 gramů karamelu

Na polevu si připravte:

  • 100 gramů hořké, vysokoprocentní čokolády
  • 130 gramů smetany ke šlehání 30 %

Pro zdobení si nachystejte:

  • 50 gramů karamelu
  • 70 gramů mletých arašídů

Postup přípravy dortu krok za krokem

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte ve formě o rozměrech 16×24 cm asi 6 centimetrů vysoký zákusek. V prvním kroku přípravy si nachystáte těsto. K ruce si vezměte hrnec s dvojitým dnem a rozpusťte v něm odvážené máslo, k němuž přisypte cukr. Za stálého míchání nechte cukru rozpustit a v momentě, kdy se směs začne vařit, snižte plamen na minimum. K cukru s máslem přidejte karamel a míchejte, dokud nebude směs opět hladká. Následně do hrnce přidejte jedlou sodu a míchání zintenzivněte.

Poté, co směs několikrát zpění a zvětší svůj objem, odstavte hrnec z plamene. Za stálého a intenzivního míchání čekejte, dokud reakce mezi jedlou sodou a karamelem neskončí. Poté směs přelijte do středně velké mísy a míchejte tak dlouho, až směs vychladne na pokojovou teplotu. Teprve v tomto bodě do ní rozklepněte obě vejce, která, jedno po druhém, do směsi zašlehejte.

Jakmile budete mít vejce zapracovaná, přisypte do těsta prosátou mouku. Mouka se vám bude snáze vmíchávat po částech. Proto nespěchejte a rozdělte ji alespoň na poloviny. Hotové těsto by mělo být hutné, pružné, měkké a lehce lepivé. Připravené těsto si rozdělte na 2 části, které rovnoměrně rozprostřete na dva plechy vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 8-10 minut.

Propečení těsta zkontrolujte špejlí. Hotové korpusy vyjměte z trouby a vyklopte na vál. Před dalším zpracováním jim seřízněte okraje a rozpulte je. Všechny 4 díly nechte na mřížce zcela vychladnout.

Mezitím, co chladnou, si připravte krém. V hlubší míse smíchejte zakysanou smetanu s karamelem – nejprve je lehce zpracujte stěrkou, následně je vyšlehejte ručním mixérem do nadýchaného, hustého a pevného krému.

Asi 3 polévkové lžíce krému dejte stranou na pozdější zdobení dortu a zbytek překryjte potravinářskou fólií a dejte do ledničky. V dalším kroku dort sestavte nejlépe uvnitř obdélníkové formy vyložené acetátovou fólií. První vrstvu vytvořte z korpusu, druhou z krému, a tak opakujte do spotřebování obou složek. Vrchní vrstvu krému posypte 1/3 nasekaných arašídů a dort uložte do ledničky. Mezitím, co tuhne, si nachystejte polevu.

Smetanu ke šlehání přiveďte těsně pod bod varu, a následně ji nalijte na nalámanou čokoládu. Po půl minutě vše dohladka promíchejte. Polevu rovnoměrně nalijte na dort, který následně nechte 5-6 hodin v ledničce ztuhnout. Po uplynutí potřebné doby odstraňte acetátovou fólii, okraje dortu potřete odloženým krémem a posypte mletými arašídy. Na povrchu čokolády vytvořte mřížku z karamelu a některá políčka vyplňte. Zákusek servírujte, až karamel opět ztuhne.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]