Připravte si jednoduchý jahodový koláč jako od babičky

Pokud holdujete výborným a přitom snadným receptům předchozích generací, budete nadšeni z tohoto jednoho, díky němuž si připravíte lahodný jahodový koláč.

Z tohoto receptu na vás dýchá mimo sladké a vábivé vůně také léto a příjemné pocity. Sezónně sbírané a zpracovávané jahody mají rádi snad všichni a díky tomuto ovocnému koláči si je budete moci dopřávat i ke kávě večer u televize. Recept není nijak závratně složitý a přípravu zvládne snad každý, kdo už někdy obsluhoval troubu, ať už plynovou, elektrickou nebo horkovzdušnou.

Na recept si připravte následující

Budete potřebovat přibližně 200 g jahod, 400 g pšeničné mouky, 250 ml kefíru, 220 g cukru, 3 vejce, trošku másla, 1 lžičku prášku na pečení a špetku soli. Poté, co jahody umyjete a zbavíte lístků a stopky, je nakrájíte na poloviny. Do mísy si rozklepnete 3 vejce, přidáte sůl a vyšleháte je, následně do nádoby vysypete cukr a pokračujete v mixování.

Poté do mísy nalijete kefír a znovu prošleháte. Tento proces zakončíte přisypáním prášku na do pečiva a mouky a finálním mixováním. Mělo by vám vzniknout relativně tekuté těsto, se kterým budete nadále pracovat. Už jen stačí najít vhodnou formu na pečení, vymazat ji máslem, vysypat moukou, aby se koláč nepřipekl, nalít do ní těsto a shora vyskládat půlkami jahod.

V troubě si nepobude ani hodinu

Takto přichystaný koláč byste měli okamžitě začít péct, abys ovoce nekleslo naspod formy. Troubu si proto předem nahřejte na 180 °C, při nichž zde formu s těstem a jahodami necháte přibližně 40 minut. Jakmile by se začal připékat nebo horní vrstva praskat, můžete jej již také vytáhnout, abyste jej zcela nespálili a nemuseli jako nezdařený pokus vyhodit.

Tento dezert je nejen chutný, ale také lehký a docela dosti zdravý. Na koláči si smlsnou všichni členové rodiny, ať už patří do kterékoliv věkové skupiny. Partner, děti či prarodiče si budou pochutnávat na tomto skvělém zákusku, který jste si doma upekli svépomocí. Za málo peněz a nepříliš velkou snahu tak můžete dostat hodně muziky, stačí jen několik málo ingrediencí a necelá hodina pečení v troubě.

Zdroj: Sovkusom

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]