Jak bezchybně vymazat pečicí formu: Není to žádná věda, když znáte vhodný postup

Fotografie: iStock

Nejlepších výsledků dosáhnete při pečení zejména s vhodně vymazanou formou. Zjistěte, jak správně vymastit plech, formu na bábovku nebo třeba zapékací mísu.

Pečení je samo o sobě poměrně náročné. Pro nezkušené kuchaře / pekaře může být vcelku obtížné správně odhadnout hustotu těsta, nastavit přiměřenou teplotu trouby i ohlídat celkovou dobu pečení tak, aby výsledný pokrm nebyl ani nedopečený, ani vysušený (nebo hůře – spálený). Když se k tomu přidá neznalost vhodného postupu vymazání pečicího nádobí, pravděpodobnost, že veškerá snaha přijde nazmar, se zvyšuje. Správně vymazaná forma totiž zajišťuje bezchybný výsledek. Zjistěte, jak jí docílit.

Plech můžete vymazat několika způsoby

Plech či zapékací mísu použije čas od času každý z vás. Když ne k pečení dezertů či buchet na nedělní snídani, tak k přípravě hlavních jídel (kupříkladu kuřete, slaných koláčů nebo zapékané zeleniny). Znalost správné techniky vymazání je tedy klíčová. Vzhledem k jejich jednoduchému tvaru, je možné obě formy na pečení připravit několika způsoby. Prvním z nich je klasické použití pravého másla či oleje. Na plech umístěte kousek změklého másla a prsty ho rozetřete po celé jeho ploše. V případě oleje si můžete pomoci mašlovačkou.

Do rohů se nicméně lépe dostanete prsty, je proto vhodné obě techniky kombinovat. Jedná-li se o recepty na sladká jídla, zpravidla byste měli formu ještě vysypat hrstí polohrubé mouky. Snažte se, abyste mouku rovnoměrně rozprostřeli po celém plechu. Na okraje ji můžete buď nasypat zvlášť, nebo plech polohovat a mouku tam sklepat. Druhým způsobem je použití pečicího papíru. Ten jednoduše umístěte na dno plechu či zapékací mísy. Abyste docílili přesného tvaru, nádobí si nejprve obkreslete a papír poté přesně vystřihněte.

V případě, že se chystáte péci například koláč, zvolte kombinaci pečicího papíru a maštění. Na dno plechu umístěte pečicí papír, který zajistí, že vám zákusek půjde bez potíží vyndat. Okraje poté omastěte vybraným tukem a vysypte trochou mouky. V každém případě dbejte na to, aby vrstva másla či oleje byla rovnoměrná a nikde nebyla výrazně tlustší než na zbytku povrchu.

Fotografie: Freepik

Formu na bábovku je lepší vymazat prsty

Jestliže se chystáte upéci bábovku, jistě máte připravenou odpovídající formu. Pečicí formy na bábovky jsou zpravidla velmi členité, a proto je nelze vyložit pečicím papírem. Abyste docílili co nejlepších výsledků (důkladného vymazání, které zaručí snadné vyklopení dezertu), použijte k jejich vymaštění výhradně prsty – jen tak omastíte celý její povrch. Jestliže se vám představa špinavých prstů nezamlouvá, vyzkoušejte olej ve spreji. Jedná se sice o dražší, avšak o výrazně čistší variantu.

Vymazanou formu následně vysypte polohrubou moukou, krupičkou, nebo kokosem. Obecně si dejte při přípravě pečicího nádobí pozor, abyste ho nevymazali příliš brzy. Teplo, které v kuchyni většinou panuje, nanesený tuk rozpustí, a ten se posléze nahromadí na dně. Některé nádobí rovněž nemusíte mastit vůbec – často se jedná o silikonové formy, které mají nepřilnavou úpravu. Tip na závěr – jestliže pečete čokoládový dort, nahraďte mouku kakaem – vyhnete se potenciální bílé krustě a zároveň kakao dodá vašemu dezertu lahodnou chuť.

Zdroj: TheSpruceEats