Mléčný chléb (veka) s vejci a kvasnicemi: Tak dobré pečivo nemají ani v rodinné pekárně – nikde takovou fantazii nekoupíte

Jestliže vás již omrzelo pořád dokola kupovat drahý chléb z obchodu, který se stejně během chvilky zkazí, vyzkoušejte si prostě tento lahodný domácí. 

Také milujete ten pocit, když si můžete vzít lahodný chléb a namazat si jej například máslem, dát na něj kousek salámu se sýrem a máte rychlou a lahodnou svačinu? A vůbec, chléb skrývá mnoho možností využití, můžete jej upéct, udělat si chléb obalovaný ve vajíčku, sendvič… Ten z obchodu ovšem není vždy zrovna nejlepší. Proto se hodí vědět, jak si můžete udělat domácí chléb.

Ingredience a postup přípravy chlebu

Budete potřebovat:

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévkovou lžíci kvasnic
  • 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • Cca 600 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 1 čajovou lžičku plnotučného mléka
  • 1 větší mísu
  • Metličku
  • Síto
  • Nůž
  • Vál
  • Váleček
  • Kulatý kráječ na pizzu
  • Plech na pečení
  • Pečící papír
  • Utěrku

Nejprve si nachystejte větší mísu a přelijte do ní mléko, přidejte kvasnice i sůl a dohromady promíchejte metličkou. Následně dodejte i rostlinný olej a ještě jednou promíchejte. Vezměte si síto a pomalu přes něj do mísy začněte prosévat hladkou mouku. Zapracujte do sebe a ručně uhněťte těsto.

Jednoduchý recept na velice lahodný chléb

Jakmile těsto dostane elastický tvar, tak jej nožem rozdělte na dvě části a obě umístěte na předem nachystaný vál. Vytvarujte z těsta kulatý tvar a s pomocí válečku jej rozválejte do plochého tvaru. První polovinu tohoto kulatého tvaru srolujte do trubičky a druhou nařezejte na proužky s pomocí kulatého kráječe na pizzu.

Zmíněnou trubičku do zářezů zabalte a to samé proveďte i s druhou polovinou těsta, tudíž rozválet nakrájet a zabalit. Vložte obě takto připravená těsta na plech vyložený pečícím papírem a zakryjte je utěrkou. Nechejte je tak okolo asi 15 až 20 minut. Poté si nachystejte jeden žloutek smíchaný se lžičkou mléka, rozmíchejte jej a naneste na těsto před pečením.

Troubu si předehřejte na 200 stupňů a nechejte oba chleby péct v troubě na cca 25 minut, dokud nezezlátnou. Pravidelně je přitom kontrolujte, aby se náhodou nespálily. Hotový chléb můžete okamžitě podávat, dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]