Už jste slyšeli o pizze z tekutého těsta? Je delikátní, křupavá a připravíte ji raz dva

Jestliže jste se někdy pokoušeli o domácí pizzu, je velmi pravděpodobné, že vaše těsto bylo tlusté a hutné. Zjistěte, jak ji připravíte z litého těsta, které je po upečení křupavé a tenké.

Pizza se v tuzemsku řadí k velmi populárním pokrmům – oblíbily si ji takřka všechny generace, i když nejraději ji mají pravděpodobně stále mladší ročníky. Pokud chcete svému partnerovi či dětem dopřát luxus domácí pizzy, zapomeňte na tlustá a hutná těsta, která vám naprosto zkazí kulinářský požitek. Místo toho vsaďte na lité těsto, které připravíte během chvíle a po upečení je tenké a křupavé. Jako bonus ho navíc můžete formovat do různých tvarů, což se může hodit na nadcházející Valentýn.

Ingredience potřebné pro přípravu lité pizzy:

  • 100 gramů tvrdého sýru
  • 100 gramů klobásy
  • 3 polévkové lžíce majonézy
  • 5 polévkových lžic hladké mouky
  • ½ čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 3 kusy vajec velikosti M
  • 7 kusů cherry rajčat
  • 8 kusů větších oliv
  • ½ sladké papriky
  • rukola dle chuti
  • pesto dle chuti

Postup přípravy krok za krokem

Celá příprava těsta a následné upečení pizzy vám zabere přibližně půl hodiny, proto se jedná o velmi rychlý recept, který uplatníte takřka v kterékoliv situaci (k obědu, k večeři, jako drobné občerstvení kdykoliv během dne). Na výrobě domácí pizzy je skvělá velká variabilita receptu. Těsto můžete zkombinovat s rozličnými ingredienci dle vašich chuťových preferencí. Jednou tak můžete vytvořit pizzu vegetariánskou, jindy na ni můžete dát extra porci masa – vše jednoduše záleží na vaší fantazii a chuti.

V prvním kroku přípravy křupavé domácí pizzy si přichystáte lité těsto. Do středně velké mísy rozklepněte tři vejce, která rozšlehejte. K rozšlehaným vejcím přidejte 3 polévkové lžíce majonézy, 5 polévkových lžic prosáté mouky, půl čajové lžičky soli a půl čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva. Směs důkladně míchejte, dokud vám nevznikne homogenní, lité těsto bez hrudek. Poté mísu na chvíli odložte stranou.

Další krok přípravy zahrnuje nakrájení surovin, jimiž těsto pokladete. Připravenou klobásu proto nakrájejte na tenčí kolečka, tvrdý sýr nastrouhejte na jemném struhadle, cherry rajčata nakrájejte na plátky či na kolečka.

Olivy můžete buď nakrájet na kolečka, nebo je jednoduše přepůlit – záleží na tom, jak jsou velké. Připravenou sladkou papriku poté nakrájejte na tenčí proužky.

Nyní si k ruce vezměte plech, který vyložte pečicím papírem. Na ten přeneste dvě naběračky litého těsta na pizzu a krouživými pohyby je polévkovou lžící rozetřete do kýžené podoby (většinou se jedná o kruh, ale můžete utvořit i ovál či například srdce). Na nanesené těsto následně opatrně položte nakrájené suroviny a celou pizzu hustě posypte sýrem.

Pizzu pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 15 minut. Po čtvrt hodině pizzu vyndejte a z plechu ji přeneste na mělký talíř. Hotový pokrm ještě na závěr posypte rukolou a na několika místech pokapejte pestem. Vámi připravená pizza by měla být křupavá, tenká a jednoduše lahodná.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]