Babiččin recept z postní doby: Rychlá a výborná rychlovka pro nečekané návštěvy, ihned hotová a božsky chutná

Jestliže vás přepadla mlsná a nechce se vám zbytečně honit do obchodu, pak dejte šanci tomuto dezertu. Je dost velká šance, že na něj máte všechno potřebné doma. 

Zjistili jste na poslední chvíli, že vám do hodiny přijde návštěva a chtěli byste ji něčím dobrým pohostit? Nebo jste jen dostali chuť na nějakou tu dobrotu a nechce se vám běžet do obchodu? Pak je dost velká pravděpodobnost, že máte všechno potřebné na přípravu tohoto jednoduchého dezertu. Jedná se o chutný koláč zapečený s vlašskými ořechy, ty ovšem nejsou nutnou součástí receptu a klidně je můžete nahradit či vynechat dle libosti.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

  • Cukr krystal – 1 a půl hrnku
  • Voda – 1 a půl hrnku
  • Hladká mouka – 3 hrnky
  • Rostlinný olej – 5 lžic
  • Kakaový prášek – 5 lžic
  • Sůl – špetka
  • Prášek do pečiva – 1 balení
  • Nasekaná jádra vlašských ořechů – dle chuti
  • Volitelně třešňový džem – 3 až 4 lžíce

Nachystejte si velkou mísu, ve které budete tvořit těsto. Nalijte do ní vodu a nasypejte do ní i cukr krystal, ten nechejte ve vodě rozpustit, poté přilijte rostlinný olej. Hladkou mouku s kakaovým práškem a práškem do pečiva smíchejte a prosejte do mísy ke zbylým surovinám. Důkladně těsto promíchejte a poté do něj přimíchejte ještě vlašské ořechy a třešňový džem.

Formu vyložte pečicím papírem a těsto do ní nalijte. Důkladně ho zarovnejte a dejte formu do trouby předehřáté na 180 stupňů. Nechejte koláč péct cca 30 až 35 minut. Ujistěte se, že je hotový, pomocí testu se špejlí či párátkem. Zabořte špejli doprostřed koláče a jakmile ji vytáhnete čistou, máte dopečeno. Hotový koláč nechejte vychladnout a před podáváním ho zasypejte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]