K dokonale křupavému trojobalu pomůže 1 ingredience, kterou má každý doma a nikdy by vás nenapadlo ji použít

Fotografie: iStock

Příprava řízků je celkem běžná záležitost a mnohdy jsou považovány i za sváteční jídlo, třeba na Vánoce. Nyní máte šanci zjistit, jak tuto klasiku můžete vylepšit.

Chystáte se na dlouho a náročnou cestu, na kterou budete potřebovat pořádnou svačinu? Nebo se u vás v rodině odehrává významná záležitost, která si žádá sváteční oběd v podobě obalovaných řízků? Tak jako tak, určitě si nenechte ujít šanci zjistit, jak udělat ty nejlepší obalované řízky. Zmizí prakticky okamžitě poté, co je položíte na stůl.

Správný trojobal je základem dobrého řízku

Mnoho lidí se shodne na tom, že nejlepší částí na řízku není maso samotné, ale právě trojobal, který je z většiny tvořen strouhankou. Mnoho dětí do dnešního dne tuto část sundává z řízků a samostatně si na ní pochutnává. A kolikrát došlo na situaci, kdy jste jako malí snědli jen strouhanku a zbytek jíst nechtěli? Jednoduše se jí nedá odolat, musí být ovšem správně udělaná.

Fotografie: Unsplash

Měla by být křupavá, lehká a nadýchaná. Zároveň ovšem nesmí padat z masa sama od sebe. Jak toho docílit? Udělejte klasický trojobal z mouky, rozšlehaného vejce s trochou mléka a strouhanky. Do strouhanky ovšem přidejte špetku jedlé sody. Ano, zní to divně, ale právě díky jedlé sodě bude strouhanka křupavější a správně nadýchaná.

Čemu se při tvorbě řízků vyvarovat

Jeden z nejčastějších problémů je, že se trojobal z řízků začne sám od sebe odlepovat ještě před usmažením. Jak tomu zabránit? Tento problém může vzniknout již v základech. Maso, které se rozhodnete obalovat, by vždy mělo být suché. Jakmile na něm zůstane voda, tak se vám na něj stěží nalepí i rozšlehané vejce, natož aby ještě udrželo strouhanku.

Zároveň je dobré do vajec přidat trochu soli a pokud chcete, tak i oleje. Budou se na maso lépe lepit. Další chyba, kterou můžete udělat, je položení řízku do ne zcela rozpáleného oleje. Strouhanka se v takovém případě akorát rozpadne a připálí. Vždy proto raději počkejte. A při smažení byste maso neměli mačkat vidličkou, jeho smažení tím vůbec neurychlíte a opět zvyšujete šanci rozpadu strouhanky.

Zdroj: Gotowanie