Co dělat, aby těstíčko či strouhanka po osmažení nikdy z řízku nespadla? Skvělý babský trik, který zná jen 13% Čechů

Krásně zlatý a křupavý řízek je devizou každého kuchaře a kuchařky. Realita ale někdy za představou pokulhává. Aby se pokaždé podařil a strouhanka na něm držela, stačí se držet pár babských triků.

Možná to znáte taky. Připravujete řízky, poctivě je naklepáváte, obalujete, smažíte a za všechnu tu lásku a péči se vám nakonec odvděčí tím, že se z nich strouhanka oloupe ještě dřív, než je vyndáte z pánve. Na chuti to sice neubere, reprezentativní dojem je ale tentam. Čeho se vyvarovat a na co si dát pozor, aby se vám tyto příhody už nestávaly? Stačí se držet osvědčených triků starých kuchařek.

Ten správný řízek v trojobalu

Plátek masa osmažený v těstíčku z vajíčka, mouky a strouhanky je nejlepší rakouský vynález 18. století, který spatřil světlo světa. Díky jednoduché přípravě, krásnému vzhledu a podmanivé chuti a vůni si rychle získal srdce strávníků po celém světě. U nás v Česku zanedlouho také zdomácněl a teď už si bez něho klasickou českou kuchyni neumíme představit.

Fotografie: Pxhere

Je ale důležité, aby řízek vypadal tak, jak vypadat má, což v praxi znamená křupavou krustu zlatavé barvy, která není ani příliš silná, ani příliš slabá a dobře drží na mase. Toho lze dosáhnout několika triky, které je dobré znát a brát v potaz pokaždé, když se rozhodnete smažit řízky.

Babské rady pro krásné a chutné řízky

Udržet strouhanku na řízku vlastně není žádná velká magie. Je důležité držet se dvou hlavních zásad, které vám s tím pomohou:

  • Neobalujte mokré maso
    Vždy maso předtím, než jej položíte do mouky, vajíčka a strouhanky, důkladně osušte od přebytečné vlhkosti. Buďto jej nechte samovolně oschnout, anebo použijte papírové utěrky, kterými vodu odsajte. Voda způsobí rozředění těstíčka a jeho následné opadání.
  • Dávejte maso do opravdu rozpálené pánve
    Jakmile nejsou pánev a olej, v němž chceme řízky smažit, dostatečně rozpálené, způsobí to hned několik problémů. Jednak se strouhanka nepěkně nacucá mastnotou, které už se nezbavíte. Jednak se může paradoxně řízek snadno spálit a do třetice rapidně zvyšuje pravděpodobnost, že po dosmažení strouhanka opadá.