Italský kuchař prozradil jak mít vždy dokonalé těstoviny. Vyvarujte se zásadním chybám, dělá je většina lidí

Fotografie: Freepik

Kdo by neměl rád těstoviny. Jsou jednoduché, rychlé, nabízejí nespočet variací. Ačkoliv se může zdát, že pro jejich přípravu není třeba ničeho jiného než dodržení návodu na jejich obalu, opak je pravdou. Rozvařené nebo příliš tvrdé těstoviny pokazí výsledný dojem z celého jídla.

Ani oblíbené vychytávky, které jste už určitě někdy slyšeli (a možná některé z nich i používáte) vám nepomohou, leckdy jsou spíše na škodu. Pojďme se seznámit s nejoblíbenějšími mýty o těstovinách a pokusit se oddělit pravdu od nepravdy.

Nejčastější přešlapy: házení špaget na zeď a použití oleje při vaření

Házíte špagetami o zeď, abyste poznali, jestli jsou uvařené? Prosím, nedělejte to: těstoviny patří do hrnce nebo na talíř. Pokud chcete vědět, jestli jsou vaše těstoviny al dente, prostě je ochutnejte. Problém je vyřešen.

Fotografie: Pixabay

Myslíte si, že díky oleji jsou těstoviny méně lepivé? Není to pravda. Slepení těstovin způsobuje pouze a jenom málo vody v hrnci. Pokud máte příliš malý hrnec nebo jste šetřili s vodou, nespasí vás ani celá láhev oleje. Ten totiž zůstane plavat na hladině, a proto nemá žádný vliv na stav těstovin. Pokud chcete, aby se těstoviny nelepily, vařte je ve velkém množství vody, nic jiného nepomůže.

Nespěchejte se solením, zpomalíte celý proces

Pokud dáte sůl už do studené vody, nestane se žádná katastrofa, ale vaše vaření bude zbytečně trvat delší dobu. Přidáním soli do studené vody totiž nastane zpomalení varu a budete si muset chvíli počkat, než dosáhnete varu, který potřebujete pro vložení těstovin. Lepší je nejprve přivést samotnou vodu k varu a až posléze solit. Sůl se rychle rozpustí a můžete vkládat například svoje oblíbené špagety.

Fotografie: Pixabay

Neoplachujte těstoviny po uvaření ve studené vodě

Chlazení těstovin studenou vodou také není dobrý nápad. Nedělejte tuto nováčkovskou chybu! Protože pokud propláchnete v dobré víře těstoviny, opláchnete také kukuřičný škrob, který později zajistí, že se na ně všechno nalepí, místo toho, aby omáčka nebo sýr hezky drželi na povrchu. Kromě toho se tímto způsobem těstoviny ochladí a může se stát, že je budete omylem servírovat studené.

Fotografie: Pixabay

Musí být těstoviny vždy konzumovány „al dente“?

Nemusí! Každý má právo se svobodně rozhodnout, jaká úprava mu nejvíce vyhovuje. Na jihu Itálie lidé kvůli chudobě konzumovali těstoviny „téměř syrové“, aby trávili pomaleji a oddálili pocit hladu, zatímco severní Italové je jedli mnohem měkčí. Připravujte je jednoduše podle svého vkusu.