Otec zapříčinil požár v domácnosti kvůli chybě, kterou dělá při vaření většina Čechů. Případů přibývá

Fotografie: Hayford Peirce / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Dcera toužila po tom dát si hranolky, její otec se tedy pustil do přípravy. Bohužel se stal odpovědným za hroznou chybu. Ta mohla připravit o život rovnou je oba.

Více nádobí na plotně může vést k mnoha tragédiím. Zvlášť v momentě, kdy začnete topit pod olejem ve špatné nádobě. Přesně to se stalo jednomu otci v dubnu tohoto roku. V jednom z hrnců chtěl normálně vařit brambory. Na jiné pánvi se pak chtěl pustit do smažení hranolků. Kuchař žijící ve Vannas ve Vasterbotten ale omylem zapnul plotnu pod jinou nádobou. Začal tak ohřívat olej a pak si potřeboval odskočit. Dost možná už tušíte, k jakému problému se tu schyluje.

Nejdříve hranolky, pak oheň

Původně šlo jen o přípravu oběda pro dceru, která chtěla hranolky. Najednou byl ale celý sporák v plamenech, protože se vznítil olej na pánvi. Muž zaslechl požární poplach a okamžitě vpadl do kuchyně. Oheň už tehdy šplhal ze sporáku na horní ventilaci. Naštěstí se dle webu Newly nestačil požár tolik rozšířit. Kromě jeho zásahu byli na místě záhy hasiči, kteří se o rozběsněný živel postarali. Z toho plyne, jak je dobré mít doma hlásiče a další bezpečnostní zařízení.

Ačkoli se jednalo o jasnou nehodu během normálního vaření, o podobné jsme psali na SvetKreativity.cz, byl dotyčný otec během léta obviněn z nedbalosti. Státní zástupce ho totiž upozornil na skutečnost, že jeho chyba mohla stát život i jeho dceru. Ta byla totiž celou dobu poblíž a kdykoli mohla být zraněna. Okresní soud tento argument přijal, otce pak odsoudil k uhrazení pokuty 14 000 švédských korun (cca 30 000 Kč). Nehody s hořícím olejem jsou bohužel častější, než by se hasičům ve více zemích líbilo.

Žena doma skladovala použité baterie. Ukázalo se, že to byla největší chyba v jejím životě

Špatný postup u hořícího oleje

O těchto nehodách už jsem na SvětKreativity.cz informovali. Na vině je samozřejmě hlavně nepozornost kuchařů i kuchařek. Druhým faktorem je však špatný postup jejich likvidace, který vede prakticky vždycky k mnohem horším výsledkům. V případě vzplanutí oleje na pánvi je totiž dle hasičů nutné odolat pokušení chrstnout na něj vodu. To je zcela instinktivní reakce, zvlášť, když je po ruce dřez. Tím se ovšem dopustíte hrubého omylu.

Jak podrobně osvětluje Hasičský sbor České republiky, jakoukoli hořící pánev je potřeba jen zakrýt. Postačí vlhký ručník, poklice nebo plech na pečení. Pointou je zabránit přístupu vzduchu. Ten ohni záhy dojde a po odkrytí vás tak přivítají „jen“ oblaka kouře. „Vezměte tu poklici a prostě ji na to dejte,“ radí Marek K. z Příbrami. Právě kvůli nepoučenosti a zkratkovité reakci vyjíždí hasiči k mnohem více případům, než je potřeba.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*