Zapomenutý recept z 90. let: Šťavnaté řízky z kotlet s křupavou kůrkou se stanou ozdobou vašeho rodinného stolu

Dopřejte si na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté řízky z vepřových kotlet. K dokonalosti vám dopomůže jedna často opomíjená surovina.  

Nechte se zlákat šťavnatými kotletami, které jsou na povrchu dokonale křupavé. Vepřové kotlety se samy o sobě řadí mezi velmi oblíbené kusy masa, jelikož jsou téměř výhradně z libového masa a tuku obsahují jen minimum. Způsobů, jak je upravit, je celá řada, avšak jeden z nejlepších je smažení. Jestliže kotlety správně připravíte a obalíte v trojobale, získáte křupavou a šťavnatou delikatesu, na kterou budou vaše chuťové pohárky ještě dlouho vzpomínat.

Ingredience potřebné pro přípravu

  • 700 gramů vepřových kotlet
  • 2 kusy středně velké cibule
  • 3 kusy vajec velikosti M
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička plnotučné hořčice
  • sůl, pepř dle chuti
  • koření dle chuti
  • mouka a strouhanka dle potřeby
  • rostlinný olej dle potřeby

K přípravě omáčky si nachystejte:

  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř dle chuti
  • bylinky dle chuti

Postup přípravy řízků z kotlet krok za krokem

Jakmile budete mít na pracovní desce nachystané potřebné suroviny, pusťte se směle do přípravy. V prvním kroku přípravy si nachystejte maso. Vepřové kotlety nakrájejte na asi 1 centimetr tlusté plátky, které naklepejte. Aby vám během naklepávání po celé kuchyni nestříkala šťáva, vložte je nejprve do igelitového sáčku, nebo jej přes ně alespoň přeložte. Naklepané maso dle svých chuťových preferencí osolte a opepřete. Jestliže chcete maso dochutit ještě jinak, můžete, ale není to nutné.

Kotlety jsou samy o sobě velmi chutné a koření by mělo být zvolené tak, aby jejich přirozenou chuť podtrhovalo a nepřebíjelo. Ochucené maso dejte stranou a k ruce si vezměte food procesor (je v příslušenství ke každému kuchyňskému robotu).

Do něj vložte na půlměsíčky nakrájené cibule a rozmělněte je na kaši. Tu přelijte do středně velké misky a vmíchejte do ní hořčici. Ve vzniklé směsi obalte všechny plátky kotlet. Marinované maso následně obalte v trojobalu.

Nejprve vložte marinovaný plátek kotlety do mouky, poté jej přendejte do vejce rozšlehaného s prolisovaným česnekem a nakonec ho obalte ve strouhance. Takto postupujte u všech plátků masa.

Jakmile budete mít maso obalené, vezměte si k ruce větší pánev, ve které rozpalte vyšší vrstvu rostlinného oleje. V momentě, kdy dosáhne olej potřebné teploty, do něj vložte řízky a ztlumte plamen na polovinu. Kotlety smažte asi 5 minut z každé strany dozlatova.

Servírujte ihned po sejmutí z pánve. Jako obloha jsou vhodné šťouchané brambory s cibulkou, trochou smetany a pravým máslem. Ke kotletám se skvěle hodí omáčka ze zakysané smetany.

V menší misce smíchejte zakysanou smetanu s nastrouhaným česnekem a nasekanými bylinkami (koprem, pažitkou nebo libečkem). Omáčku dochuťte solí a pepřem dle svých preferencí a vychutnejte si lahodné na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté kotlety.