Lahodnější bramboráčky jste ještě nejedli. Vyzkoušejte je, jsou rychlé a velice chutné

Lahodné bramborové placky, na kterých si pochutná celá rodina. Rychlé, vynikající a měkké. Vyzkoušejte jinou verzi klasických bramboráčků, nebudete chtít jiné.

K obědu, večeři nebo na svačinku? Je jedno, kdy si je dopřejete, rozhodně si je zamilujete a budete je chtít jíst neustále dokola. Můžete je připravit pro návštěvu, ale i jako oběd. S kečupem nebo zakysanou smetanou a česnekem budou přímo harmonické. Vaše chuťové pohárky zajásají. Recept není nikterak složitý a zvládne ho i úplný začátečník. 

Připravte si tyto ingredience

  • 300 gramů hladké mouky
  • 300 gramů brambor vařených ve slupce
  • 250 gramů slaniny
  • 1 vejce velikosti M
  • 30 gramů margarínu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • olej na smažení
  • zakysaná smetana

Postup přípravy bramborových placek

Nejdříve vezměte brambory, opláchněte je a uvařte ve slupce. Jakmile se uvaří, což poznáte pomocí vidličky, která bramborami bez potíží pronikne, oloupejte a nechte vychladnout. Po vychladnutí můžete brambory nastrouhat nebo nejlépe rozmačkat šťouchadlem na brambory. Vezměte si velkou mísu a k bramborám přisypte mouku, rozbijte vejce, rozpusťte margarín, osolte a vložte prolisovaný česnek. 

Těsto uhněteme a připravíme pracovní plochu, kde budeme těsto válet. Posypte například vál nebo stůl moukou a vytáhněte těsto z míse. Nyní je na čase připravit si slaninu.

Pokud nemáte rádi slaninu, můžete použít uzené maso nebo klobásu. Zvolte to, co máte nejraději, aby vám výsledek co nejvíce chutnal. Ať už zvolíte slaninu nebo uzené maso, nakrájejte ho na velmi malé kousky.

Závěrečná fáze přípravy

Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme těsto na tenčí plát a posypeme ho nadrobno nakrájenou uzeninou. Po posypání plát přehneme napůl a opět rozválíme přibližně na centimetr a půl silnou placku. Vezměte si větší kulaté vykrajovátko či kulaté tvořítko a z těsta vykrajujte kolečka. Placky oddělejte a připravte si hlubší pánev, do které nalijete olej vhodný ke smažení.

Rozpalte olej a vložte do něj placky. Opékejte přibližně dvě minuty z každé strany. Pozor, aby se vám placky nepřipálily. Jakmile budou z obou stran zlatavé, jsou hotové. Odložte je na savý papír a pokud máte, nastrouhejte si tvrdý sýr, nejlépe tučný eidam nebo goudu. Placky také můžete polít zakysanou smetanou a posypat česnekem nebo pouze sýrem. Někdo má rád i kečup a sýr. Přejeme dobrou chuť. Pro vylepšení můžete do těsta přidat pažitku, petržel nebo papriku.   

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]