Kastrol skvělé fazolové omáčky, která se hodí jak na oběd, tak i na večeři. Tradiční (haléřový) recept dle prarodičů

I přes to, že fazole nejsou moc oblíbené, měli byste se naučit je vařit, protože je to velmi výživné jídlo. Tato omáčka vám rozhodně zachutná.

Pokud už si nevíte rady s tím, co udělat na oběd, protože máte pocit, že neustále děláte to samé dokola, vyzkoušejte tento skvělý a jednoduchý recept. Je možné, že fazole nekupujete a nemáte je moc v oblibě, ale to je jen tím, že jste je ještě neochutnali takto připravované. Je to velmi jednoduché, takže to zvládne každý. Tak na co ještě čekáte?

Co budete potřebovat

  • 1 kg cibule
  • 1 kg fazolí
  • 2 kg papriky
  • 2 bobkové listy
  • 400 ml oleje
  • 600 g mrkve
  • 750 ml rajčatové šťávy
  • dle chuti sůl a pepř

Je to opravdu snadné

Nejprve si omyjte fazole a nechte je přes noc namočené ve studené vodě. Poté si pořádně vyčistěte zavařovací sklenice. Dobře je omyjte a opláchněte, postavte na tác a myslete na to, že se vzájemně nesmí dotýkat. Plech se zavařovacími sklenicemi vložte do trouby a tu potom zapněte na minimum. Sklenice sterilizujte 15-20 minut. Troubu vypněte, vložte víčka a nechte vše v troubě vyschnout.

Fotografie: Pexels

Papriky si upečte na dalším plechu a posypejte je solí. Poté je přikryjte pokličkou a nechte 10 minut odležet. Po 10 minutách je zbavte slupky a semínek a dejte do cedníku, který si položte na mísu. Šťávu z paprik totiž budete také potřebovat. Poté si vezměte fazole a ty, které plavou na hladině vody vyhoďte. Dejte je do hrnce a ten dejte na oheň. Nechte vařit a poté vyměňte vodu. Toto opakujte ještě aspoň dvakrát.

Už to nebude dlouho trvat

Zatímco se fazole vaří, očistěte si zeleninu. Cibuli si nakrájejte nadrobno a mrkev nastrouhejte. Upečenou papriku nakrájejte na tenké proužky. V hrnci si rozehřejte olej a na něj dejte cibuli. Tu restujte přibližně 2 minuty, poté přidejte mrkev a vše společně smažte do měkka. Přidejte pečenou papriku a zbylou šťávu, pepř, bobkové listy a 1 lžičku soli. Promíchejte a jakmile se to začne vařit, přidejte rajčatovou šťávu.

Po několika minutách můžete přidat fazole. Promíchejte a ochutnejte. Podle potřeby přidejte sůl, pepř a nebo cukr. Po 10 minutách vypněte oheň a nechte omáčku vychladnout. Dejte ji do připravených sklenic a ty poté uzavřete víčky. Na dno velkého hrnce položte ručník a vložte do něj sklenice. Hrnec naplňte vodou a sklenice sterilizujte přibližně 45 minut. Poté nechte vychladnout a druhý den můžete uložit do spíže. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]