Jak správně připravit fazole, aby se nerozpadaly a nezpůsobovaly plynatost?

Řada lidí odmítá konzumovat fazole ze strachu z nepříjemných zažívacích potíží. S tímto receptem se ale ničeho takového obávat nemusíte. Připravte si svůj nový oblíbený pokrm.  

Fazole jsou pro organismus skutečně prospěšné – řadí se k těm nejbohatším zdrojům bílkovin a zároveň oplývají množstvím vlákniny, antioxidantů a minerálních látek, které mají příznivý vliv na vaše zdraví. Abyste je mohli konzumovat beze strachu z nepříjemných „následků“, stačí, když dodržíte několik zásad. Jednak fazole namočte alespoň na 8 hodin do studené vody a jednak je během vaření dvakrát slijte (čili vařte je ve 3x vyměněné vodě). Fazole byste rovněž neměli vařit s jinou zeleninou.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 500 gramů bílých fazolí
  • 6 kusů rajčat (nebo rajčatová passata)
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 1 kus klobásy z libového masa
  • 300 gramů uzené slaniny
  • 1 kus středně velké cibule
  • 1 kus červené papriky
  • 2 kusy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 1/3 muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička majoránky
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • špetka pálivé uzené papriky
  • sůl, pepř dle chuti
  • olivový olej na smažení

Postup přípravy krok za krokem:

Ze všeho nejdříve si připravte samotné fazole. Ty nejprve naložte alespoň na 8 hodin do studené vody, a poté je uvařte. Abyste se vyhnuli nepříjemnému nadýmání, které mohou způsobovat, vařte je natřikrát. Nejprve je propláchněte a vložte do hrnce s vodou, kterou přiveďte k varu. Krátce fazole povařte a poté slijte. Dejte do hrnce novou vodu a fazole opět 15 minut vařte, poté je podruhé slijte. Do třetice nalijte do hrnce čerstvou vodu a v ní fazole uvařte do měkka. Tentokrát k nim přidejte 2 kusy bobkového listu.

Fotografie: Freepik

Zatímco se fazole vaří, vezměte si k ruce menší pánev, na níž osmažte na kostičky pokrájenou slaninu, cibuli, na kolečka (či půlkolečka) nakrájenou klobásu a prolisovaný česnek. Jakmile fazole změknou, vyklopte k nim oloupaná a propasírovaná rajčata (nebo rajčatovou passatu), opečenou slaninu s klobásou, zhnědlou cibuli a orestovaný česnek. Do hrnce dodejte rovněž na proužky nakrájenou papriku a popřípadě nastrouhanou mrkev a petržel (tato zelenina je volitelná, v základním receptu se nenachází).

Směs důkladně promíchejte a vařte do té doby, než budou všechny suroviny měkké. (Papriky změknou přibližně za 15-20 minut tepelné úpravy). Fazole po bretaňsku okořeňte dle svých chuťových preferencí – solí, pepřem, sladkou a pálivou paprikou, majoránkou, novým kořením a nastrouhaným muškátovým oříškem. Jestliže jste v receptu použili čerstvá rajčata, mohou ve spojitosti s protlakem vytvořit mírně kyselou chuť pokrmu. Tu snadno vyvážíte přidáním cukru.

Sladkost a kyselost vyvažte rovněž dle svých představ (někomu stačí přidat polovinu polévkové lžíce cukru, jiný potřebuje celou). Jestliže směs během vaření dostatečně nezhoustne, můžete ji zahustit trochou mouky. Ovšem se zahušťováním buďte opatrní – fazole po bretaňsku mají tendenci dostatečně zhoustnout sami o sobě (fazole jsou totiž skvělé zahušťovadlo).