Přišla jsem na tajemství nejšťavnatějších řízků aneb trojobal trochu jinak: Budete si vyčítat, že jste to nezjistili už v mládí

Fotografie: Pixabay

Řízky patří mezi velmi oblíbená jídla. Mají je rády děti i dospělí. Jsou pokrmem svátečním pro slavnostní příležitosti, můžete si je ale připravit, kdykoliv na ně máte chuť.

Kuchaři ve všech koutech světa se předhánějí, kdo připraví nejchutnější řízky. A také dumají nad tím, co je učiní nejšťavnatějšími. Tkví to snad ve zvoleném trojobalu, speciálním naklepávání řízků nebo v použitém koření? Pravda se může skrývat ve všech vyjmenovaných možnostech. Obvykle to chce určitou praxi a zkušenosti k tomu, aby se vám řízky opravdu povedly a byla hezky šťavnaté.

Z čeho řízky nejlépe připravit

Na smažení lze použít maso vepřové, drůbeží i hovězí. Záleží na tom, čemu dávají strávníci přednost. U vepřového masa je vhodné vsadit na vepřovou panenku, která se na smažení nejlépe hodí. Ale protože patří k nejdražším masům, nahrazují ji mnozí kuchaři levnější vepřovou kýtou. Z drůbežího masa lze smažit krůtí i kuřecí prsa. Někdo dává přednost masu ze stehen, že je šťavnatější. Kdo chce smažit hovězí maso, měl by vybírat to ze zadní části – roštěnku, vrchní šál.

Co budete potřebovat na přípravu řízků

  • 400 g masa (vepřové, hovězí, drůbeží)
  • 4 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • česnek (sušený, čerstvý)
  • rostlinný olej

Postup přípravy smažených řízků

  • Maso si nakrájíme na menší kousky, přikryjeme potravinářskou fólií a lehce naklepeme paličkou.
  • Z jedné strany pak maso osolíme, z druhé posypeme mletým pepřem a česnekem. Lze použít samozřejmě i jiné koření.
  • Oddělíte žloutky od bílků a dáte do dvou misek.
  • Bílky se špetkou soli našleháte do tuhého sněhu.
Fotografie: Pixabay
  • Žloutky rozšleháte vidličkou.
  • Do misky si připravíte také mouku.
  • A nyní přijde zlatý hřeb – kousky masa postupně namáčíte do žloutků, pak do mouky a jako poslední budou bílky.

Takto obalené řízky osmažíte na oleji z obou stran do krásné zlaté barvy na středním plamenu, aby se vám nepřipalovaly. Hotové řízky podávejte s brambory, zeleninovým salátem a můžete přidat i oblíbený dip.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]