Ukradla jsem recept od sousedky na její řízky, které mi vždy vyrazí dech

Řízky z lilku

Řízky jsou velmi oblíbeným pokrmem na českých talířích a to nejen na Vánoce. Receptů na jejich přípravu je několik, tento ale překvapí svojí jednoduchostí.

Řízky patří mezi jedno z nejoblíbenějších jídel a bezesporu je tento pokrm spjat s českou kuchyní. Jeho příprava není nijak náročná, i přesto ale existuje pár triků, díky kterým se tento obyčejný pokrm může stát neobyčejným. Nemusí se totiž vždy jednat jen o naklepané kuřecí maso, které je následně obalené v trojobalu.

Ingredience potřebné na neobvyklé řízky:

  • 2 středně velké lilky
  • 300 gramů mletého masa
  • 1 středně velká cibule
  • 2 vejce
  • 100 mililitrů mléka
  • 3 polévkové lžíce mouky
  • sůl

Lilek a talíř

lilkový salát

Vynikající lilkový salát, který nikdo nezná. Výměna jedné tajné suroviny zařídí bezkonkurenční chuť

Nejprve se vrhneme na přípravu lilku

Jako první je zapotřebí správně připravit lilek, který je stěžejní surovinou těchto neobvyklých řízků. Ten je zapotřebí podélně nakrájet na tenké plátky, které budou mít tloušťku 2 – 3 milimetry. Tyto tenké proužky umístíme do mísy, kde je poctivě nasolíme a necháme 10 minut bez povšimnutí. Sůl totiž dokáže z lilku vysát přebytečnou vodu, kterou ve svém pokrmu rozhodně nechceme. Aby byl lilek dostatečně tenký, mísu ještě zatížíme dalším druhem nádobí.

Řízky z lilku a jejich příprava

Ve volné chvilce připravíme mleté maso

Během toho, co se nám připravuje lilek, připravíme zbývající směs. Ta nám vznikne smícháním mletého masa, najemno nakrájené cibule a soli. Směs důkladně zamíchám a vezmu si k ruce jeden plátek lilku. Ten nejprve pomocí papírové utěrky zbavím přebytečné vody, následně na každý plátek umístím vrstvu směsi z mletého masa a lilek přeložím tak, aby mi vznikly malé čtverečky.

Řízky z lilku, hotové

Připravený pokrm obalíme a dáme smažit

Čtverečky z lilku si následně obalím v misce, ve které rozšlehám vejce s mlékem, hladkou moukou a solí. Z této kombinace nám vznikne těsto, ve kterém postupně každý čtverec lilku obalíme. Takto obalené a připravené řízky smažíme na vrstvě rostlinného oleje a to dozlatova z obou stran. Aby byl pokrm opravdu hotový i uvnitř, je dobré na pánvičku umístit pokličku.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*