Šťavnatější vepřovou pečeni jste ještě nejedli. Zajistí vám ji jednoduchý trik

Pokud přemýšlíte, co uvařit na slavnostní oběd či večeři, máme pro vás tip. Je jím delikátní vepřová pečeně plněná slaninou a cibulkou, pečená ve vlastní šťávě.

Každý tu situaci alespoň jednou v životě zažil. Je neděle ráno a k vám se na návštěvu chystá člověk, potažmo lidé, na kterého chcete udělat dojem. Může jít o tchyni, rodiče, partnera nebo třeba kamarádku. V takovém případě je dobré mít plán slavnostního oběda, který dotyčného „posadí na zadek“. Jedním z takových jídel je šťavnatá vepřová pečeně plněná slaninou a křupavou cibulkou. Volba přílohy je čistě na vás, avšak skvěle by se k ní hodily pečené brambory.

Suroviny potřebné pro přípravu této pochutiny:

  • 1 kilogram vepřového masa
  • 200 gramů slaniny
  • 400 gramů kysaného zelí
  • 1 kus středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř dle chuti
  • majoránka, popřípadě jiné koření dle vašich preferencí

Postup přípravy plněné vepřové pečeně:

Dříve než vaši kuchyni naplní lahodná vůně pečeného vepřového a než se hostům začnou sbíhat sliny, musíte pokrm připravit. V prvním kroku si k ruce vezměte kilogram vepřové pečeně, ideálně čerstvý a vcelku, který důkladně omyjte a lehce osušte kuchyňskými utěrkami. Do masa poté budete dělat zářezy, které musí být dostatečně hluboké, aby se do nich dala vložit slanina, avšak maso musí držet pohromadě. Zářezy dělejte asi s dvoucentimetrovými rozestupy.

Připravené maso nyní osolte a opepřete. Dbejte na to, abyste koření aplikovali i na spodní stranu pečeně. Dále maso potřete utřeným česnekem. Pokud máte slabší česnek, nebo jen preferujete trochu ostřejší jídla, připravte si minimálně 4 stroužky česneku. Nyní přijde na řadu cibule. Tu nejprve oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka (asi 3 milimetry). Ta následně vložte mezi řezy v mase. Vedle cibule do masa vložte i slaninu – do každého řezu umístěte jeden plátek.

Připravené zelí nejprve v sítku propláchněte pod tekoucí studenou vodou. V případě, že se bojíte přemíry kyselosti, propláchněte zelí dvakrát. Nyní si připravte zapékací mísu. Ideální je ji vymazat pravým máslem. Do zapékací mísy vložte připravené maso. Prostor kolem masa vyložte připraveným kysaným zelím.

Připravenou pečeni posypte připravenou majoránkou, popřípadě jiným kořením. Kupříkladu grilovací koření utvoří na povrchu pokrmu (spolu s pravým máslem) křupavou krustu.

Pečení je hotové do hodiny

Plněné vepřové pečte v předehřáté troubě na 180 ° po dobu 40 minut. Abyste dosáhli co možná nejlepších výsledků, je dobré alespoň na polovinu doby pečeni zakrýt víkem (či improvizovaným víkem z alobalu), aby se propekla a nezačala se předčasně vysoušet. Hotové maso servírujte posypané bylinkami – dodají mu luxusní vzhled. Jako příloha se hodí zmiňované pečené brambory, avšak někoho by mohla zaujmout kombinace s variací knedlíků.

Pečené brambory připravíte velmi jednoduše, avšak jedná se o lehce „špinavou práci“. Brambory důkladně omyjte a nakrájejte na poloviny. Vedle si v malé misce smíchejte lžíci oleje se solí a rozmarýnem. Tuto směs důkladně promíchejte a v malém množství rozetřete po bramborech. Nejlépe se roztírání dělá pomocí rukou – ano, jste pak celí od oleje, avšak výsledek za to stojí. Připravené brambory rozložte na plech vyložený alobalem a pečte při 180 ° do změknutí (asi 20 minut). Tento recept je dietní, je tedy vhodný například i pro ty, kdo trpí onemocněním slinivky.