100 let starý recept na nejchutnější krémový koláč od čtenářky Petry. Je ozdobou každého stolu, takovou chuť neznáte

K výbornému obědu by měla patřit sladká tečka. Pro ty, kteří nechtějí nějaké sladké kupovat, je vhodný tento recept na koláč plněný jemným krémem.

Spoustu lidí trápí nedostatek inspirace k tomu, jak vytvořit ideální zákusek. Takový zákusek může být dezertem po skvělém obědě, nebo například zákuskem k odpolední kávě. Takovým zákuskem můžete pohostit i své blízké či návštěvu, která za vámi dorazí. Zajímavou inspirací by mohl být právě tento recept, díky kterému uděláte chutný krémový koláč.

Co budete potřebovat

  • 300 g mouky
  • 250 g másla
  • 7 ks vajec
  • 1 špetka soli
  • 1 čajové lžička citronové šťávy
  • trocha vody
  • 500 ml čerstvého mléka
  • 170 g cukru
  • 50 g krupice
  • moučkový cukr s vanilkou na posypání

Nejdříve připravte kvalitní těsto

Vezměte si dostatečně velkou mísu a smíchejte v ní 50 g mouky a 250 g másla. Smíchané máslo s moukou následně dejte do lednice, aby vám ztuhlo. Do další mísy nasypte zbytek mouky. Do středu nasypané mouky udělejte menší důlek, do kterého rozklepněte 1 vejce, přidejte špetku soli, citronovou šťávu a trošku studené vody. Tuto hmotu dobře prohněťte, měla by se odlepovat od mísy. Poté těsto dejte na podložku posypanou moukou, kde ho nechte 15 minut odpočinout.

rozválené těsto

Těsto pečlivě rozválejte na pracovní desce

Vyjměte z lednice mísu se ztuhlým máslem. Odpočinuté těsto rozválejte válečkem na tloušťku přibližně půl centimetru. Doprostřed rozváleného těsta dejte ztuhlé máslo. Poté těsto ze všech 4 stran přeložte tak, abyste zakryli máslo, ale aby zároveň zůstalo uprostřed. Těsto opět vyválejte válečkem, opět na čtyřikrát přeložte a opět rozválejte. Pak dejte těsto do lednice na 30 minut odpočinout. Po půl hodině postup s válením zopakujte a opět nechte těsto v lednici 30 minut odpočinout.

příprava krému

Těsto upečte a připravte krém

Vyjměte těsto z lednice a rozpulte jej na 2 stejně velké kusy. Vezměte si 2 plechy a na každý plech dejte pečící papír, na který poté dejte těsto. Troubu si předehřejte na 180 °C a vložte do ní plechy. Pečte těsto tak dlouho, dokud nebude lehce žluté. Mezitím si připravte krém. Do malého hrnce nalijte 500 ml mléka, přidejte vanilkový lusk a 100 g cukru. Za stálého míchání metličkou přiveďte mléko k varu. Jakmile dosáhnete varu, odstavte hrnec z plotýnky.

sníh

Dokončete výbornou náplň

V samostatné misce rozmixujte mixérem 6 vaječných žloutků a 50 g krupice. Tuto směs přidejte do teplého mléka a vše důkladně promíchejte tak, aby ve směsi nebyly hrudky. Následně dejte tuto směs na chvíli na plotnu a pár minut zlehka povařte. V další misce mixérem ušlehejte sníh z vaječných bílků, do kterých přidejte 70 g cukru a opět šlehejte. Nakonec stáhněte mléko z plotny a ušlehaný sníh přidejte do hrnce.

sníh a upečený koláč

Nyní máte téměř hotovo

Vezměte první vrstvu těsta a rozetřete po ní vytvořený krém. Snažte se krém rozetřít tak, aby byla vrstva rovnoměrná. Následně vše zakryjte druhou vrstvou těsta, čímž zkompletujete koláč. Nechte poté koláč vychladnout. Po vychladnutí ho nakrájejte a posypejte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkou. Nyní máte hotovo a můžete sebe a své hosty potěšit u odpolední kávy.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]