Makový koláč s máslem ke kávě. Výtečné svěží pohoštění pro nečekanou návštěvu. Začnete ho dělat velmi často

Lití těsta do formy

Svěží, lehký dort, který bude chutnat každému. Je vláčný a hotový za pár minut. Nejlépe se hodí do horkých letních odpolední.

Sice se nazývá dortem, ale je to spíše vláčná buchta. Je tak lehká a nadýchaná, že se bude hodit po každém nedělním obědě, jak se totiž říká: „Na dezert je místo vždy.“ V létě navíc krásně osvěží, díky přítomnosti pomerančů. Ten, kdo ji upeče, bude slavit velký úspěch. Někdo by si mohl myslet, že recept pochází z Hawaie, což může být tak trochu pravda. Pomeranče a kokosy jsou v recept hojně zastoupeny. Jen pár Evropanů si do původního receptu dalo i trochu máku, aby se lehce odlišili od Ameriky.

Potřebné suroviny na těsto

  • 3 vejce
  • 130 gramů moučkového cukru
  • 12o gramů pomerančové kůry
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 65 gramů hladké mouky
  • 30 gramů kokosových hoblin
  • 200 gramů zakysané smetany
  • 60 gramů másla
  • 3 polévkové lžíce pomerančového džusu
  • 30 mililitrů rostlinného oleje
  • mák

Máku dejte tolik, kolik sami chcete. Hlavně si ho pomelte, ale těsně před přidáním do těsta. Mák totiž na vzduchu hořkne. Chcete-li tomu zabránit, smíchejte ho s moučkovým cukrem. Množství cukru, které dáte k máku následně odečtěte od původního množství, ať není dort přeslazený. Pokud nemáte kokosové hobliny, bohatě vám postačí klasický mletý kokos. A chcete-li mít dort trochu vymazlenější, jednoduše přidejte čerstvou šťávu z pomeranče, namísto džusu.

Postup přípravy dortu

Nejdříve si nechte změknout máslo. Následně ho v míse smíchejte s olejem a cukrem, následně tyto tři ingredience vyšlehejte. Nepřestávejte šlehat a přidávejte jedno vejce pod druhém. Pořádně je zapracujte do těsta.

Do zpracované hmoty přidejte pomerančovou kůru a džus a kokosové hobliny. Vše jemně zamíchejte a následně přidejte zakysanou smetanu. Do samostatné mísy prosejte mouky a smíchejte ji s práškem do pečiva. Po částech ji přidávejte k hmotě z másla.

Upečená buchta

Na závěr do těsta dejte mák. Dortovou formu si vyložte pečícím papírem, nalijte na i těsto a dejte péct na 180 °C, zhruba na hodinu. Nezapomeňte vše kontrolovat za pomocí špejle, každá trouba peče jinak. Po upečení nechte vychladnout, pak už stačí jen nakrájet a podávat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*