Dieta 5:2: Ideální pro lidi, kteří se chtějí zbavit přebytečných kil, ale mají slabou vůli

Fotografie: Depositphotos

Dieta 5 : 2 znamená, že pět dní v týdnu jíte normálně a nemusíte myslet na omezování kalorií a zbývající dva dny pak snížíte příjem kalorií na čtvrtinu své denní potřeby.

Při dietě 5 : 2 budete tedy pět dní jíst bez omezení a zbývající dva dny snížíte příjem kalorií asi na 500 kalorií denně pro ženy a 600 kalorií pro muže. Můžete si vybrat libovolné dva dny v týdnu, pokud je mezi nimi alespoň jeden den bez půstu. Jedním z běžných způsobů plánování týdne je půst v pondělí a ve čtvrtek se dvěma nebo třemi malými jídly, po zbytek týdne pak jíte normálně. Přesný postup prozradila lékařka Adda Bjarnadottir.

Jak na dietu 5 : 2

Je důležité zdůraznit, že jíst „normálně“ neznamená, že můžete jíst cokoli. Pokud se budete přejídat nezdravým jídlem, pak pravděpodobně nezhubnete a pravděpodobně přiberete. Měli byste jíst stejné množství jídla, jako kdybyste se vůbec nepostili. Co to znamená „normálně“ jíst? Jak připravit jídlo na postní den? Zde je krátký kulinářský průvodce s tipy.

Více listové zeleniny

Neváhejte zařadit do svého jídelníčku více nízkokalorické listové zeleniny (s nízkým GI). Se zeleninou to těžko přeženete, a pokud potřebujete vlákninu, je jí tam dostatek. Pečená zelenina chutná skvěle a nejlepší je lehce dušená. Investujte do vícevrstvého bambusového hrnce na vaření v čínském stylu a připravujte skvělé a zdravé zeleninové a bílkovinné pokrmy.

Tepelná úprava

Některé zelenině vaření prospívá, jiná je lepší syrová. Vařením některých druhů zeleniny – včetně mrkve, špenátu, hub, chřestu, zelí a paprik – se zničí jejich buněčná struktura, aniž by se zničily vitamíny, a zachová se tak více zdravých složek. Pokud jde o syrovou zeleninu – lze ji snadno a rychle připravit pomocí kráječe.

Fotografie: Freepik

Hlídejte tuk

Jídlo v den hladovky by mělo být spíše nízkotučné než tučné. Při vaření můžete přidat lžičku olivového oleje – nebo jím zeleninu pokapat pro lepší chuť, případně ji postříkat olejem ve spreji. V jídelníčku mohou být také ořechy a tučnější druhy masa, například vepřové. Do připravovaných salátů přidávejte zálivku s obsahem oleje – zvýšíte tak možnost vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích obsažených v zelenině.

Železo i bílkoviny

Kyselina citronová, která je obsažená v citrusových plodech, pokud se přidá do salátu, umožní větší vstřebávání železa ze zelené listové zeleniny, jako je špenát a kapusta. Řeřicha se dobře kombinuje s pomerančem, zejména pokud je posypaná sezamovými a slunečnicovými semínky nebo blanšírovanými mandlemi, které pokrmu dodají křupavost a bílkoviny. Konzumace bílkovin vás zasytí na delší dobu. Najdete je také například v ořeších a fazolích. Pokud připravujete maso k večeři, odstraňte z něj nejprve kůži a tuk.

Omezte jednoduché sacharidy

Vyhýbejte se jednoduchým sacharidům s vysokým obsahem škrobu (bílý chléb, brambory, těstoviny) a raději si dopřejte sacharidy s nízkým glykemickým indexem, jako je zelenina, fazole, čočka a celozrnné výrobky. S neloupanou rýží a quinoou opatrně. Ovesná kaše k snídani vás zasytí déle a lépe než studené cereálie. Zkontrolujte, zda váš jídelníček v „postní den“ obsahuje hodně vlákniny. Jezte jablka a hrušky se slupkou, k snídani ovesné vločky a nezapomínejte na pravidelný přísun listové zeleniny.

Fotografie: Freepik

Dopřávejte si rozmanitost

Měňte chutě, kdykoli můžete. Chilli vločky jsou skvělým způsobem, jak vylepšit jakýkoli pikantní pokrm. Ocet, včetně balzamikového, dodává jídlu kyselost. Používejte také čerstvé bylinky – nemají prakticky žádné kalorie, ale jídlu na talíři dodají charakter.

Zařaďte polévky

Polévka v „postní den“ může být záchranou, zejména pokud si připravíte nízkokalorický vývar s velkým množstvím listové zeleniny (ideální je polévka miso). Polévky uspokojí vaši chuť k jídlu a jsou také způsobem, jak naložit se surovinami, které vám leží v lednici.

Zdroj: Healthline