Citronový kefírový koláč: Takhle vždy potěším rodinu ve spěchu. Je tak dobrý, že ho musím manželovi a dětem upéct každý víkend

Kefírová bábovka doplněna o svěží citronovou chuť a lahodnou cukrovou polevu je právem považována za plnohodnotnou snídani nebo dezert k čaji.

Když se řekne jednoduché pečení, mnohým se vybaví štrůdl. A opravdu, co může být jednoduššího než nakrájet jablka a zabalit do listového těsta? Kdysi jsem patřila k těm, kteří si mysleli totéž. Jelikož nejsem milovníkem pečení, byl štrůdl vždy rychlým kompromisem, aby bylo na stole něco sladkého a nemusela jsem se s tím dlouho zdržovat. Nicméně když jsem jednou narazila na tento recept, našla jsem favorita mezi všemi mými „línými“ sladkými pokrmy.

Citronový koláč s polevou

Těžko jej nazvat jinak než láskou na první pohled. Je vysoký, nadýchaný a velmi voňavý. To vše díky citronu, který stačí hodit do mixéru a vmíchat do těsta. Důležitou roli v tomto dezertu hraje moučkový cukr. Bez něj byste měli obyčejný citrusový dort, ale s polevou jej můžete nazývat také vánoční alternativou. Nezabere vám více než hodinu času a budete se k němu stále vracet. Pro jeho přípravu si pořiďte následující suroviny:

  • hladká mouka 320 g
  • cukr 200 g
  • kefír 200 ml
  • citron 1,5
  • slunečnicový olej 100 ml
  • vejce 3
  • prášek do pečení 1 lžička
  • špetka soli
  • moučkový cukr 3 lžíce

Postup přípravy receptu

Vezměte si jeden citron, nejlépe v bio kvalitě, omyjte jej, nakrájejte na kousky a rozmělněte v mixéru. V druhé míse vyšlehejte vajíčka, ke kterým přidejte špetku soli. Poté postupně začněte přidávat cukr a jemně směs šlehejte. Do sklenice kefíru pokojové teploty přidejte lžičku prášku do pečení, počkejte minutu a přidejte jej k vejcím.

Do tekuté směsi poté přidejte máslo a pak pokračujte ve šlehání. Postupně přidávejte mouku, dokud nevznikne polotekuté těsto. Přidejte také rozmačkaný citron.

Těsto vlijte do vymazané bábovkové formy a pečte jej v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia po dobu asi 40 minut, v závislosti na vaší troubě. Těsně před podáváním vyšlehejte moučkový cukr s polovinou citronu a přelijte jím zcela vychladlý dort.


Není nic lepšího než kousek lahodného koláče k čaji! Zejména za dlouhých zimních večerů. Tajemství tohoto zvláštního pečiva musí spočívat v tom, že je nesmírně syté, ale téměř bez námahy. Příprava citronového koláče s kefírem je potěšením (i po náročném pracovním dni). Doufám, že si na tomto jednoduchém, ale chutném dezertu pochutnáte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]