Bábovka je klasika, která nikdy neomrzí. A ta s kakaem je výtečná

Pokud máte rádi bábovku, rozhodně nad ničím neváhejte a zkuste si ji upéct. Recept je jednoduchý a nestrávíte nad ním ani moc času.

Jakmile se člověk vrátí do svých dětských let, určitě si vzpomene i na to, jak často nejspíš jedl bábovku. Je to taková klasika, která se nikdy neomrzí. Není se čemu divit, její příprava je totiž nadmíru snadná a výsledek jednoduše stojí za to. Vzít si ji můžete třeba i na svačinu a nebo jen tak posedět a pochutnat si na ní. Vůbec nejlepší je její dvoubarevná varianta.

Ingredience a postup přípravy bábovky

Budete potřebovat:

  • 8 polévkových lžic cukru
  • 3 vejce
  • 8 polévkových lžic plnotučného mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 špetku soli
  • Vanilkový cukr či esenci dle chuti
  • 5 polévkových lžic rostlinného oleje dle vašeho výběru
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • Síto
  • 3 větší mísy
  • Elektrický šlehač či metličku
  • Stěrku
  • Formu na bábovku
  • Máslo a mouku na posypání formy

Nejprve si vezměte jednu větší mísu a síto. Přes síto do mísy prosejte hladkou mouku a následně i prášek do pečiva, dohromady promíchejte. Všechna vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. To se vám může podařit hned několika cestami. Asi tou nejzákladnější a nejfunkčnější je ovšem ta klasická, kdy žloutek přemisťujete z jedné poloviny skořápky do druhé, dokud neoddělíte bílky. Bílky přemístěte do druhé mísy a společně s cukrem z nich vyšlehejte hustý sníh.

Jednoduchý recept zvládne naprosto každý

Pokud se tento úkon rozhodnete provádět s metličkou, tak počítejte s tím, že vám zabere o dost více času. Do třetí mísy dejte žloutky a postupně k nim přimíchejte pět polévkových lžic cukru. Vyčkejte, dokud se úplně nerozpustí a poté pokračujte s vanilkovou esencí a moukou s práškem do pečiva z vedlejší mísy.

Nyní začněte na střídačku přidávat i mléko a rostlinný olej. Všechno dohromady zapracujte a na závěr přidávejte vyšlehané bílky, ty zpracovávejte stěrkou.

Promíchávejte zespoda nahoru. Celé těsto rozdělte na dvě poloviny, z čehož jedna je již připravena k upečení a druhou ještě trochu doladíte. Nasypejte do ní kakao a zapracujte, čímž získá hnědou barvu. Formu na bábovku si vezměte a vymažte ji máslem, poté do ní přisypejte trochu mouky a rozprostřete ji po celé formě zevnitř. Nyní můžete libovolně začít vrstvit bábovkové těsto.

Je jen na vás, jestli nejprve nalijete jednu polovinu těsta a poté druhou, nebo budete postupně s pomocí lžičky vrstvovat obě barvy tak, aby byly na střídačku. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a formu s bábovkou do ní vložte na cca 30 minut.

Bábovku pravidelně kontrolujte, klidně si na to vezměte i špejli. Tu zapíchnete do bábovky a pokud ji vytáhnete čistou, máte dopečeno. Po vytáhnutí nechejte vychladnout a podávejte posypanou moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]