Nejjednodušší recept na babiččinu klasickou bábovku. Rodinný poklad je konečně venku

Bábovka je v našich končinách skutečnou klasikou na níž existuje v každé domácnosti hned několik osvědčených receptů. Přinášíme jeden, který možná neznáte.

Některé hospodyňky mají z pečení bábovky strach, protože si myslí, že je to bůhvíjak složité. Opak je ale pravdou. Jen těžko narazíte na jednodušší recept, který zaručí chutný a vláčný dezert. V tomto postupu se dokonce objedete i bez našlehaných bílků, které jsou v jiných receptech nutností. Až to vyzkoušíte, najde si tento recept jisté místo ve vaší rodinné kuchařce.

Suroviny na přípravu bábovky

  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 6 gramů prášku do pečiva
  • 150 gramů cukru krupice
  • 1 vejce
  • 50 mililitrů oleje
  • 150 mililitrů mléka
  • Citronová kůra podle chuti
Fotografie: Freepik

Příprava bábovky

Množství surovin je určeno na menší formu o průměru 17 centimetrů. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, jinak by se mohlo stát, že bábovka v troubě nevyběhne a bude tvrdá. Do misky nasypte mouku, cukr, prášek do pečiva a citronovou kůru.

Vyklepněte tam jedno vejce, nalijte olej a asi polovinu mléka. Následně všechny suroviny promíchejte tak, aby v těstě nebyly žádné žmolky. Potom do těsta postupně vmíchejte i zbytek mléka. Dostanete tak polotekuté homogenní těsto.

Silikonovou formu vytřete olejem a těsto do ní nalijte. Párkrát s formou klepněte o stůl, aby se těsto dostalo do celého tvaru formy a nevznikla dole bublina.

Bábovku pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu 25 – 30 minut. Před vyndáním vyzkoušejte pomocí špejle, že je těsto hotové. Po vyndání dejte pozor, abyste s horkou bábovkou neklepli příliš o podložku, mohl by se utvořit brousek. Bábovku vyklopíte až po vychladnutí.

Fotografie: Pixabay

Tipy na závěr

Bábovku si můžete ozvláštnit mnoha různými způsoby. Do části těsta můžete přidat trochu holandského kakaa a lít do formy na střídačku světle těsto a tmavě těsto.

Vznikne tak efektní vzor, který bude bábovku zdobit na řezu. Rovněž se dají do těsta zamíchat kousky kvalitní čokolády, nebo kousky kandovaného ovoce. Lze tak vytvořit celou škálu moučníků, které budou extrémně jednoduché na přípravu a budou chutnat odlišně.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]