Minutový dort z ořechů a kefírového těsta je hotový cobydup. Jen zamíchejte a upečte

Krásný na pohled, jemný na dotek a lahodný na ochutnání. Tak vypadá ten nejrychlejší a nejlahodnější dort z kefíru, ořechů a meruňkového džemu, který si můžete doma připravit.

Tento dort strčí do kapsy jakoukoliv bábovku či bublaninu i všechny ostatní dezerty, které obvykle míváte v zásobě pro případ příchodu nečekané návštěvy, již je třeba uctít něčím sladkým. Nejenže vypadá skvostně, ale ještě lépe chutná. Jemná textura těsta díky obsahu kefíru se snoubí s křupavými ořechy a sladkostí meruňkového džemu. Nic lepšího ve své kategorii neseženete.

Ingredience

  • Vejce – 3 ks
  • slunečnicový olej – 100 ml
  • kefír – 1 sklenice (objem 200 ml)
  • cukr – 1 sklenice
  • hladká mouka – 200 g
  • prášek do pečiva – 10 g
  • meruňkový džem – 150 g
  • vlašské ořechy – 50 g

Návod na přípravu

Do hluboké mísy vyklepněte tři vajíčka, přilijte k nim slunečnicový olej a kefír. Tekuté přísady dobře promíchejte a přidejte k nim cukr, prášek do pečiva a hladkou mouku, kterou prosejte přes jemné sítko. Zadělejte hladké a tekuté těsto bez hrudek.

Vroubkovanou formu na koláč vymažte olejem a vlijte do ní připravené těsto a vložte budoucí dort do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 45 až 50 minut.

Zda je těsto dostatečně propečené, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá a bez ulpívajících kousků těsta, máte hotovo a koláč může jít ven z trouby.

Dopečený koláč nechte ve formě úplně vychladnout a poté jej opatrně vyklopte ven z formy na talíř nebo tácek. Povrch dortu potřete meruňkovým džemem a posypejte hrubě nasekanými vlašskými ořechy a podávejte s kopečkem šlehačky či zakysané smetany. Pokud máte trochu času nazbyt, namísto džemu si připravte slaný karamel a použijte jej jako polevu dortu. Bude mu to tak slušet ještě mnohem víc.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]