Tato lahodná jablka v županu jsou v naší rodině hitem. Klasický štrúdl jim nesahá ani po kotníky

Jablka přímo vyzývají k experimentům. Díky tomu vznikl i tento recept, jde o zjednodušenou verzi tradičních jablek v županu. Ale nebudou i nic méně chutná.

Jablečné dezerty lze připravit různými způsoby a s použitím různých druhů těsta. Protože jablka rostou téměř na všech kontinentech, recepty s nimi pronikly do všech kultur. Například ve Francii se připravují croissanty s jablečným džemem, v Maďarsku byl vynalezen štrúdl. Dodnes je aktuální jablečný koláč. My si připravíme zjednodušenou podobu tradičních jablek v županu – receptu, který se připravuje v Česku, ale také například v Polsku.

Na jablka v těstě si připravte

  • zakysanou smetanu – 150 g
  • žloutky – 2 ks
  • cukr – 100 g
  • hladkou mouku – 400 g
  • prášek do pečiva – 1 lžičku
  • máslo – 200 g
  • jablka – 6 ks

Postup přípravy jablek v těstě

Do zakysané smetany přidáme žloutky, cukr a pečlivě smícháme. Do samostatné nádoby prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme máslo. Rukama promícháme směs z mouky a másla do hrudkovitého těsta. Do něj nalijeme směs ze zakysané smetany a žloutků, uhněteme měkké a pružné těsto, které vytvarujeme do koule a necháme v lednici asi 10 minut. Během této doby oloupeme jablka, odstraníme jádro a rozkrojíme je napůl.

Jablečný koláč

Z jablek nedělám už nic jiného než tento koláč podle tety Ivety. Kamarádky se mě vždy ptají na recept

Jablka posypaná skořicí

Těsto rozdělíme na dvě stejné části. Na vále posypaném moukou rozválíme jednu část na obdélníkovou vrstvu, přeneseme ji na pečicí papír. Na těsto vyklopíme na jablečné dílky vypouklou stranou nahoru. Jablka klademe mírně vzdáleně od sebe. Mezery mezi jablky potřeme vodou. Stejně tak rozválíme druhou část těsta a přikryjeme jím jablka. Mezery mezi jablky pečlivě spojíme a okraje těsta přehneme do kadeřavého vzoru.

Jablka přikrytá těstem

Pečeme při 180 stupních asi 30–35 minut. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem a rozdělit na porce. Vynikající moučník s bohatou jablečnou chutí je na světě. Dobrou chuť.

Upečená jablka v těstě

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*