Postní recept: Výjimečná babiččina bábovka, bez mléka a vajec. Tak lahodnou chuť vanilky a čokolády jste ještě nezažili

Tato bábovka se stane vaším favoritem, ať už jste vegan nebo nikoliv. Má dokonalou texturu těsta, a to i bez použití jediného vajíčka a bez jediné kapky mléka.

Úplně jednoduchá bábovka může být chutnější než drahé luxusní dorty. A ani k její přípravě nepotřebujete mléko nebo vajíčka. Tato mramorovaná bábovka s příchutí vanilky a čokolády a s čokoládovou polevou je moc velká dobrota, kterou si mohou vychutnat i lidé, kteří se vyhýbají živočišným produktům.

Ingredience

Na kakaové těsto

  • Hladká mouka – 180 g
  • cukr – 150 g
  • kakaový prášek – 3 až 4 lžíce
  • prášek do pečiva – 1 balíček
  • sůl – 1 špetka
  • vanilková esence – dle chuti
  • olej – 60 ml
  • horká voda – 240 ml

Na vanilkové těsto

  • Hladká mouka – 200 g
  • cukr – 100 g
  • prášek do pečiva – 1 balíček
  • vanilková esence – dle chuti
  • olej – 60 ml
  • horká voda – 240 ml

Další přísady

  • Olej – dle potřeby
  • hrubá mouka, krupice či strouhanka – dle potřeby
  • Moučkový cukr – dle chuti
  • tmavá čokoláda – 1 tabulka

Návod na přípravu

Připravte si 2 samostatné misky a 1 hrnek. Do první nasypejte 180 g hladké mouky, 150 g cukru, kakaový prášek a jeden balíček prášku do pečiva. Přidejte špetku soli a vše důkladně promíchejte. Do hrnku nalijte horkou vodu, přidejte k ní olej a vanilkovou esenci a vše důkladně promíchejte. Tuto směs nalijte do mísy se suchými přísadami a vypracujte polotekuté těsto.

Do druhé misky nasypejte mouku, cukr a prášek do pečiva a dobře promíchejte. Do hrnku opět nalijte horkou vodu, olej a vanilkovou esenci, promíchejte a zapracujte tuto směs do suchých přísad ve druhé misce.

Fotografie: Pixabay

Formu na bábovku vymažte olejem či máslem a vysypejte ji strouhankou nebo hrubou moukou. Vlijte do ní nejprve bílé těsto a poté tenkým pramínkem přilévejte po celém obvodu také těsto tmavé. Bábovkou několikrát zaklepejte a udeřte jí jemně o pracovní desku, abyste vyhnali ven vzduchové bubliny a vložte ji do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C péct po dobu 35 minut.

Po dopečení nechte bábovku zvolna ve formě úplně vychladnout a až poté ji vyklopte ven, jinak by se mohla v půli přetrhnout. Zatímco bábovka chladne, připravte si čokoládovou polevu. V mikrovlnné troubě nebo na sporáku ve vodní lázni rozpusťte na čtverečky nalámanou tmavou čokoládu. Jakmile se rozpustí, přilijte k ní jednu lžíci oleje a dobře promíchejte. Po vyklopení bábovku posypejte moučkovým cukrem a polijte čokoládovou polevou. Nechte polevu ztuhnout a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*