Jediný recept na domácí chléb, který musíte znát! Krásně vláčný uvnitř s křupavou kůrkou

Nejvoňavější a nejvláčnější domácí chléb upečete jedině ve speciálním pečicím sáčku. Stojí pár korun, ale ten rozdíl je monumentální.

Žádné pečivo není tak chutné a voňavé, jako je to, které si upečete doma. Přes svou jednoduchost najdete nepřebernou řadu receptů na pečení chleba. A není divu. Každý je totiž jiný a každý má své výhody. Vítězem v kategorii vláčnosti a křupavé kůrky by se ale mezi všemi ostatními mohl stát chléb pečený v pečicím sáčku. Ten totiž zabrání odvádění vlhkosti zevnitř pečiva a přitom je udrží neuvěřitelně voňavé a svěží.

Budete potřebovat tyto přísady:

  1. Voda – 400 ml
  2. cukr – 1 lžička
  3. droždí – 25 g
  4. sůl – 1,5 lžíce
  5. hladká mouka – 650 g
  6. slunečnicový olej – 3 lžičky

Postupujte následujícím způsobem:

Čerstvé droždí rozdrobte do misky a zalijte ho teplou (nikoliv horkou!) vodou. Přidejte cukr, vše dobře promíchejte a nechte 15 minut stát na teplém místě, dokud se na hladině nezačne tvořit pěna. To je znamení, že se kvasinky v droždí probudily k životu, připravené konat svoji práci.

Do aktivovaného kvásku přidejte sůl a slunečnicový olej a přes sítko ke směsi prosejte hladkou mouku. Přísady začněte míchat nejprve vařečkou a když začne těsto houstnout, pokračujte v hnětení ručně, dokud nezískáte pružné těsto, které se nelepí na ruce ani na stěny misky. Bude to trvat okolo 5 minut hnětení.

Hlubokou mísu potřete slunečnicovým olejem a vložte do ní těsto zformované do bochánku. Mísu zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte na teplém místě jednu hodinu kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Pak jej vyklopte na pomoučněnou plochu a znovu ho jemně propracujte. Rozdělte těsto na dvě části z nichž vytvarujte koule a na jejich povrchu udělejte nožem jeden nebo dva (křížem) zářezy.

Koule těsta zavažte do pečicího sáčku a položte je na plech, kde necháte budoucí chléb dalších 15 minut kynout. Pak je vložte do studené trouby, kterou nastavte na teplotu 180 °C a nechte ho péct okolo 50 až 60 minut. Hotový chléb vyndejte z trouby, opatrně ho vyjměte z pečicího sáčku, nechte jej vychladnout a ihned čerstvý podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*