Nadýchaná, lehká veka ze šesti pramenů. Zvládne ji i naprostý začátečník

Chuť na sladkou veku můžete zahnat tím, že si ji sami upečete doma. Nadýchanou vánočku ze šesti pramenů zvládne i úplný začátečník.

Pečivo nemusí mít vždy tvar chleba nebo rohlíků. Nebojte se kynutého těsta a zapletené veky, podle návodu, který vás provede krok po kroku, jak si ji doma upéct, nelze neuspět. Naučíme vás vánočku ze šesti pramenů, která bude nadýchaná, křehká, voňavá a zkrátka ve všech směrech báječná. Držte se následujícího receptu a upečte si doma sladkou veku, kterou zvláště oceníte ráno ke kávě nebo ke kakau.

Ingredience pro přípravu kynuté veky

Spousta lidí se bojí domácího pečení kvůli přípravě kynutého těsta. Přitom se není čeho bát. Pokud si dáte skutečně na čas a přípravu neuspěcháte, tato veka se povede i naprostým začátečníkům.

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • 25 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • Špetka soli

Příprava kynuté veky

Mléko mírně zahřejte, aby bylo teplé, poté do něj rozdrobte droždí a přidejte čajovou lžičku cukru. Složky promíchejte, aby se vše krásně spojilo do jednotné konzistence. Nechte na 15 minut odležet na teplém místě, nejlépe na sluníčku, aby se aktivovaly kvasinky a vyběhl kvásek.

Mezitím si do větší mísy prosejte hladkou mouku, zbylý cukr a špetku soli. Následně přihoďte k sypkým ingrediencím i žloutky a vyběhnutý kvásek.

Důkladně začněte těsto hníst, po částech přidávejte změklé máslo, abyste vytvořili hladké, pevné těsto, které nebude lepit.

Z těsta vytvořte kouli, poprašte moukou a umístěte bokem na plech. Zakryjte utěrkou a nechte 20 minut při pokojové teplotě kynout. Jakmile uplyne potřebný čas, rozdělte těsto na dvě části. Z každé vyválejte šest stejných válečků, dlouhé, středně silné. Nyní přijde čas na zaplétání.

Všechny válečky v horní části zmáčkněte, abyste je spojili k sobě a mohli pevně zaplétat vánočku. Rozdělte je tak, aby na každé straně zůstaly tři pruhy. Začněte z pravé strany, vezměte do ruky vrchní (vnější) pramen, překřižte ho s levým vrchním pruhem a nechte uprostřed. Nechte levý váleček v ruce a překřižte s pravým vnějším. Pravý držte v ruce a obtočte kolem dalšího levého válečku. Takto pokračujte střídavě dál a dál, dokud nedosáhnete spodní části, kterou opět zmáčkněte, aby vše drželo pohromadě.

Pokud jste vánočku nepletli přímo na plechu, přeneste ji na něj a zakryjte utěrkou na dalších 20 minut. Následně potřete po celém povrchu rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečte asi 20 minut. A máte hotovo. Nechte pečivo vychladnout a můžete podávat. Nejlepší je druhý den.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]