Tajemství, které promění pečená jablka ve vánoční delikatesu

Vlastníte-li zahradu s jabloní, pravděpodobně máte v zásobě ještě nějaká jablka. Nechte se proto inspirovat receptem na přípravu lahodného dezertu.

Jabloně se řadí mezi nejčastěji pěstované zahradní stromy u nás. Je proto vysoká pravděpodobnost, že pokud zahradu vlastníte, máte na ní i jabloň, potažmo máte k dispozici zásobu jablek. V případě, že zahradu nevlastníte, nemusíte zoufat – jablka jsou totiž surovinou, které je na pultech tuzemských obchodů dostatek po celý rok. Nechte se okouzlit lahodnou chutí správně pečených jablek. S tímto receptem vás již nikdy nezklamou.

Suroviny potřebné k přípravě pečených jablek:

  • 4 středně velká jablka (nebo 6 menších jablek)
  • 50 gramů cukru krupice (cukr výborně nahradí i med)
  • 20 gramů pravého másla
  • 40 gramů hrozinek
  • 25 gramů vlašských ořechů
  • 180 mililitrů vody
  • 1 čajová lžička skořice

Příprava delikátního zimního dezertu

Pečená jablka jsou vynikající volbou, když hledáte zdravou, ale rovněž sladkou pochoutku. Dokáží vás plně zasytit a zároveň uspokojí i vaši chuť na sladké. Pro správnou přípravu pečených jablek je nicméně nestačí jen vložit do trouby a péci, je potřeba důmyslnější postup, který umožní zvoleným surovinám využít jejich potenciál na maximum (skvělou vychytávkou jsou kupříkladu vlašské ořechy, které dezertu dodají šmrnc).

V prvním kroku přípravy dejte vařit připravenou vodu – jakmile dosáhne varu, odstavte ji a vložte do ní hrozinky, které v ní necháte zhruba 15 minut odstát. Po uplynutí požadované doby hrozinky vyndejte a dejte je stranou do misky.

Nyní si připravte jablka. Pomocí ostrého nože či škrabky z nich odstraňte jádřinec. Dejte při tom pozor, abyste jablko neproděravěli celé – spodní část musí zůstat vcelku. Jablka rovněž neloupejte – slupka je pomáhá udržet kompaktní a při pečení zadržuje i šťávu.

Třetím krokem přípravy je samotné plnění jablek. Do vydlabaných otvorů vložte hrozinky a nasekané vlašské ořechy a posypte je připraveným cukrem či medem. Pro výraznější chuť jablka poprašte skořicí. Navrch naplněného jablka položte plátek pravého másla.

Připravená jablka vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 25 – 30 minut. Hotový dezert můžete servírovat s kopečkem zmrzliny, se šlehačkou či se zakysanou smetanou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]