Výborné zapékané brambory s masem

Dochází vám nápady na oběd? Zkuste tento recept na zapečené maso, které v troubě pobude 40 minut spolu s bramborami.

I při existenci velké řady receptů a nejrůznějších pokrmů je dobře možné, že člověk dojde do bodu, kdy vůbec netuší, co by měl vařit na oběd. Jídla se stávají monotónními, stále se opakují dokola a občas můžete cítit chuť si práci co nejvíce usnadnit. Jindy však stačí vzít známé ingredience a trošku pozměnit způsob, jakým je zpracujete nebo spojíte dohromady s ostatními.

Potřebné přísady a postup

Na tento recept si přichystejte přibližně 800 g brambor, 700 g vepřových masa na řízky, 100 g tvrdého sýra na strouhání, cibuli, řecký jogurt, hořčici, majonézu, sůl, pepř a rostlinný olej. Nejprve si připravíte maso, které překryjete potravinářskou fólií, naklepete a následně osolíte a opepříte. Poté si oloupete umyté brambory, nastrouhejte je nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou šťávu.

Vezměte si dostatečně velký pekáč, hluboký plech nebo zapékací mísu, kápněte do ní olej a vymastěte s ním pekáč, aby se jídlo nepřipékalo. Následně do zvolené nádoby vysypete brambory a osolíte je. Dbejte na to, aby byly rozloženy rovnoměrně a nikde nepřebývalo. Na toto sodní patro kladete cibuli nakrájenou na kolečka tak, aby byla rozprostřena všude.

Chybí už jen maso a omáčka

Na vrstvu brambor a cibule postupně kladete naklepané plátky masa tak, aby pokryly celý povrch a utvořily další patro. Na samotný vrchol přijde domácí omáčka, tu vytvoříte smícháním nahrubo nastrouhaného sýra, 2 lžic jogurtu, 2 lžic majonézy a 1 lžíce hořčice. Všechny tyto přísady důkladně smícháte a následně rozprostřete na vrstvu vepřového masa.

Troubu si necháte předehřát na 180 °C a mezitím přebalíte pekáč pečícím papírem a fólií. V takovéto podobě vložíte jídlo do trouby na 20 minut, po nichž sejmete fólii i s papírem a pokračujete v pečení dalších 20 minut. Po této době by měl být pokrm hotový a připravený k podávání. Jídlo servírujete ještě za tepla před tím, než zchladne a ztratí tak svoji chuť.

Pečení pod papírem a fólií je nezbytným krokem, který zajistí, že maso nasákne všemi vůněmi a chutěmi z připravené domácí omáčky. Při krájení pak dávejte pozor, abyste nepoškodili pekáč, plech či zapékací mísu nožem. Takový škrábanec by mohl způsobit uvolňování některých látek s výrobního materiálu do dalších pokrmů, což by vám pravděpodobně nijak neprospělo.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]