Italský kremeš zvaný „Dolce Vita“. Nebesky dobré pochutnání ke kávičce. Každá kamarádka vás bude prosit o recept

Jednoduché a rychlé recepty, které jsou ihned hotové, pokud se ohlásí nečekaná návštěva se hodí každé domácí kuchařce.

Pečení některých dezertů je časově i technologicky náročné. Pokud připravujeme nějakou oslavu, jistě to není na škodu. S časem stráveným přípravou v tom případě počítáme. Často se však stává, že potřebuje připravit dezert ke kávě co nejrychleji, abychom měli co nabídnout neohlášené návštěvě. Někdo se spokojí s oplatkami, ale domácí dezert je zkrátka mnohem lepší variantou.

Příprava těsta a náplně

Na těsto budete potřebovat 200 gramů mouky, 125 gramů másla a 50 gramů cukru. Dále si přichystejte jeden vanilkový cukr, tři žloutky, prášek do pečiva a špetku soli. Na náplň pak budete potřebovat 600 gramů zakysané smetany, 125 gramů cukru, vanilkový cukr, tři bílky, dvě lžíce škrobu a špetku soli. Vše je dobré si dopředu připravit na pracovní plochu a pak už jen pracovat.

Nejprve připravte těsto. Změklé máslo, cukry a sůl míchejte asi dvě minuty mixérem, dokud se ingredience nespojí. Poté přidejte žloutky a promíchejte. Následně přidejte dvě třetiny prosáté mouky s práškem do pečiva.

Těsto zpracujte na pomoučeném vále. Ve výsledku by mělo být nelepivé a hladké. Těsto rozdělte na tři části (1/4,1/4 a 2/4). Menší části zakryjte fólii a jeden dejte to lednice.

Připravte se na pečení

Plech vyložte pečícím papírem, který zakryje i stěny. Největší kus těsta rozválejte a přeneste na pečicí papír. Kousek menšího těsta rozválejte a udělejte z něj stěny. Těsto na dně následně propíchejte vidličkou. Nyní je čas na přípravu náplně.

Vyšlehejte bílky se špetkou soli a následně přidejte moučkový cukr společně s vanilkovým. Šlehejte do té doby, dokud se nerozpustí. Pak přidejte smetanu a zamíchejte.

Náplň dejte na připravené těsto a rovnoměrně rozetřete. Nyní vyndejte z lednice poslední díl těsta a nastrouhejte ho na struhadle. Drobky pak naneste na koláč. Takto připravený dezert vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a nechte péct asi 45 minut.

Po upečení nechte koláč nejprve vychladnout a pak krájejte na libovolně velké čtverečky. Pokud náplň před podáváním nestihne ztuhnout, podávejte se lžičkou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]