Jednoduché koblihy bez použití droždí. Připravit je lze i bez smažení

Koblihy jsou jsou známým pokrmem, který je rozšířen po celém světě. Překvapivé je, že recept na ně není nijak složitý a můžeme si je dopřát za necelou hodinu. 

Jedná se o velmi rozšířený pokrm a to hlavně v americké kultuře. Připravují se z kynutého těsta a svým tvarem připomínají kolečko. Kobliha může být plněná marmeládou, ale také oříškovým krémem nebo čokoládou. Jejich tepelná úprava je smažení a podle podoby amerických donutů se na jejich povrch dají použít i různé polevy nebo posypy. Domácí verze tohoto dezertu se dá ale připravit v dietnější verzi, bez zbytečného smažení. 

Jednoduchý recept bez potřeby droždí 

Na přípravu koblih budeme potřebovat 1 vejce, 5 polévkových lžic cukru, 250 gramů sýra, 300 gramů mouky, 1 polévkovou lžíci oleje, 50 mililitrů mléka, vanilkový cukr, prášek na pečení a špetku soli. Na posypání nám postačí obyčejný moučkový cukr. Nejprve si v míse smícháme vejce, cukr, špetku soli, rostlinný olej a pytlík vanilkového cukru. Do směsi přidáme i mléko a vytvoříme těsto, které bude bez hrudek. Do toho následně přidáme i sýr. 

Jako poslední složku použijeme mouku , díky které ze směsi vznikne tuhé těsto. Mouku přidáváme do takové doby, dokud se těsto nelepí na naše ruce. Jakmile takové těsto máme hotové, necháme jej 10 minut odležet.

Těsto poté rozdělíme na stejně velké kuličky, které budou malé velikosti, abychom z nich vytvořili jednotlivé koblihy. Kousky těsta nejprve rozválíme a umístíme na ně marmeládu, pudink nebo oříškový krém. 

Tvoříme malé koblížky, které potřeme vajíčkem 

Z těsta následně vytvoříme kuličky, které postupně dáváme na plech. Na ten je dobré umístit také pečící papír, aby nedošlo k jejich připečení. Doprostřed koblihy uděláme malou díru a to hlavně proto, aby se nám všechny koblihy pečlivě propekly i z jejich vnitřní části. Abychom dosáhli zlatavého vzhledu, povrch koblih potřeme žloutkem z vajíčka. Koblihy následně umístíme do předehřáté trouby. 

Celý plech pečeme po dobu 25 minut a to v troubě rozpálené na 180 stupňů. Po uplynutí doby koblihy vyndáme a necháme vychladnout. Před podáváním jejich povrch ještě posypeme moučkovým cukrem. Použít ale můžeme také marmeládu nebo čokoládovou polevu. Malé koblihy potěší nejen naše děti, ale hodí se také ke kávě pro případnou návštěvu. Jejich příprava není nijak náročná a přesto s nimi hosty dokážeme jednoduše ohromit. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]