Recept babičky Lídy: Rodina bude mít plná a šťastná bříška. Těsto a náplň se úplně rozplývají v ústech

masová směs s bramborami

Dezerty po výborném obědě nemusí být vždy sladké. Koláč na slaný způsob, který připravíte podle tohoto receptu, vám ukáže, že i slaný dezert je vynikající.

Spousta lidí může z nějakého důvodu preferovat slané zákusky před těmi sladkými. Může to být pouze to, že zkrátka na sladké nemají chuť, nebo například z nějakého důvodu sladké jíst nemohou. Ať už je důvod jakýkoli, slaných dezertů, jenž by se mohly rovnat těm sladkým, nemusí být zdaleka tolik. Zkuste si proto vytvořit slaný zákusek podle tohoto receptu a sami zjistíte, jak je skvělý.

Co budete potřebovat

  • 750 g mouky
  • 1,5 čajové lžičky soli
  • 300 g másla
  • špetka mletého černého pepře
  • 200 g zakysané smetany
  • 4 ks cibule
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 3 ks brambor
  • 3 ks slepičích vajec
  • 400 g mletého masa

Začněte s těstem

Vezměte si k ruce dostatečně velikou mísu, ve které si budete moct připravit těsto. Do mísy buď nastrouhejte nebo na malé kousky nakrájejte máslo. K máslu následně přidejte mouku a hnětením vše důkladně smíchejte. Poté si v nějaké menší misce smíchejte prášek do pečiva, lžičku soli a zakysanou smetanu. Opět pořádně promíchejte a pak směs přidejte k máslu s moukou. Nakonec do mísy rozklepněte 3 vejce, kdy od jednoho oddělte žloutek, který do těsta nedáte.

miska maso a těsto

Dokončete těsto a připravte náplň

Přípravu těsta už zbývá jen dokončit. Toho docílíte tak že hnětením utvoříte v misce nelepivé těsto. To následně vraťte do mísy, kterou zakryjete potravinářskou fólií a necháte v teple uležet. Poté si nakrájejte cibuli nadrobno, brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Vše dejte do větší mísy, přidejte mleté maso, sůl, pepř a ručně vše smíchejte v masovou směs.

prsty a těsto

Připravte vše na pečení

Těsto odkryjte a rozdělte na 2 části. Jednu vrstvu válečkem rozválejte tak, aby vám přesně zakryla plech. Plech si připravte, dejte na něj pečící papír a na ten položte rozválené těsto. Následně si vezměte nějakou menší mističku. Tu vždy naplňte masovou směsí, kterou následně překlopíte na těsto. Vznikne vám takový bochánek. Takto postupně zakryjte celé těsto masovými bochánky tak, aby se nedotýkaly.

masová buchta

Zakryjte druhou vrstvou

Jakmile zaplníte postupně celé těsto masovými bochánky, je na čase použít druhou polovinu těsta. To opět rozválejte do přibližně stejné velikosti jako první polovinu těsta. Tuto druhou polovinu následně použijte tak, že s ní přikryjete masové bochánky. Pomocí prstů se snažte, aby se vám těsta spojily v místě, kde není maso. Stejného spojení musíte dosáhnout i po celém okraji těsta.

masový koláč pečený

Dezert dejte péct

Rozehřejte si troubu na 180 °C. Než se vám trouba rozehřeje, potřete celý koláč vajíčkem. Plech s koláčem vložte do trouby a nechte jej péct přibližně 35 minut. Po uplynutí této doby vyjměte plech z trouby. Jednotlivé kusy koláče budou připomínat buchty. Pomocí ostrého nože je můžete vždy odkrojit v místě, kde máte spojené těsto. Dezert máte hotový a můžete se těšit na reakce všech, kteří jej ochutnají.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]