Neobvyklý vrstvený slaný koláč s výbornou sýrovou náplní

Existuje mnoho receptů na slané pečivo, například z listového těsta. Tento vrstvený sýrový koláč je opravdu originální a těsto je krásně měkké. 

Slané koláče jsou známé jako tradiční francouzské quiche. První francouzský quiche byl upečen už v 16. století. Pokud máte rádi sýr, určitě vyzkoušejte tento originální recept na slaný koláč. Tento recept je ovšem unikátní a jeho příprava je jiná než jste zvyklý. Dalo by se říct, že se jedná o kombinaci francouzského koláče a italských lasagní. Pokud jste vegetariáni a nebo nemáte rádi klasické lasagne s mletým masem, je pro vás tento vrstvený sýrový koláč správnou volbou.

Ingredience na sýrový koláč

Na pečení koláče zvolte vhodnou formu ideální je například zapékací mísa. Jestliže ji nemáte, můžete použít například i formu na dort nebo klasický pekáč. Na těsto budete potřebovat:

  • 600 g hladké mouky
  • 50 ml vody
  • 6 vajec
  • 2 lžičky soli

Na náplň budete potřebovat:

  • 300 g mozzarelly
  • 300 g tvrdého sýra eidamského typu
  • 300 g libovolného sýra dle chuti
  • 150 g rozpuštěného másla

Příprava těsta na koláč

Nejprve si pomocí mixéru ušlehejte vajíčka s vodou a solí. Nakonec přidejte prosátou mouku a vypracujte měkké a hladké těsto. Těsto nechte přikryté, alespoň deset minut odpočinout. Rozdělte ho na 8 dílů a vyválejte ho na tenké pláty.

Do velkého hrnce si dejte vařit vodu. Každý plát vařte ve vodě po dobu jedné minuty. Vyndejte z vody a vložte do studené vody, aby se těsto schladilo. Těsta si poté rozložte na pracovní desku.

Příprava koláče

Formu si vymažte olejem a dejte do ní jeden plát těsta a pomažte ho olejem, přiklopte druhou vrstvou těsta a opět pomažte oleje. Všechny sýry si nastrouhejte na hrubém struhadle a promíchejte. Nyní na těsto nasypte část náplně a opět dejte dvě vrstvy těsta pomazané olejem. Takto pokračujte dokud nespotřebujete všechno těsto a náplň. Poslední vrstva by měla být těsto, ale lze ho i posypat sýrem. Před upečením nakrájejte na jednotlivé porce. Vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte asi 30 minut.

Koláč je krásně jemný a voňavý. Lze ho připravit například k večeři, ale i jako hlavní pokrm. Jednotlivé vrstvy těsta jsou dokonalé měkké a kombinace sýrů je výborná. Můžete zvolit i chuťově výraznější sýry, pokud je máte rádi, například goudu nebo čedar, které dodají pokrmu jedinečnou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]