Lahůdkový salát „Berlín“ se šunkou a sýrem. Naprostá pochoutka za pár desetikorun. Původní receptura podle norem ČSN

Jestliže máte rádi společnost, tak se určitě často scházíte se svými přáteli. A to nejen v restauraci, ale i u vás doma. Můžete jim připravit výborný svačinový salát.

Hostům je třeba nabídnout něco dobrého k snědku a zahnání žízně. Někdo je specialista na grilované pokrmy, jiný rád peče sladkosti. Pohostit je ale možné také sytým salátem, jehož hlavní ingrediencí je kvalitní vepřová šunka a tvrdý sýr. Nebojte se do něho pustit, protože s naším návodem se vám určitě povede hned napoprvé.

Co budete potřebovat na přípravu salátu Berlín

  • 140 g kvalitní vepřové šunky
  • 1 salátová okurka
  • 2 vařená vejce
  • 50 g tvrdého sýra (Eidam, Gouda, Ementál, Mozzarella)

  • 30 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 vařené brambory střední velikosti
  • sůl a kopr na dochucení

Postup přípravy

  • Vepřovou šunku nakrájejte na drobné kousky. Někdo ji třeba i strouhá na hrubém struhadle, záleží na vás, čemu dáte přednost. A dejte ji do salátové misky.
  • Okurku omyjte a také ji nadrobno nakrájejte a přidejte ji k šunce.
  • Brambory neloupejte, ale uvařte je ve slupce doměkka. Vejce uvařte natvrdo.
  • Uvařené brambory nakrájejte na kostičky.
  • Vařené vejce rozdělte na bílek a žloutek. Bílek nastrouhejte do salátu, žloutek si dejte stranou.

  • Nyní si připravíte salátovou zálivku. Budete potřebovat vařený žloutek, který rozmícháte se zakysanou smetanou, hořčicí, osolíte ho a dochutíte sekaným čerstvým koprem. Zálivku přidáte k salátu v misce.
  • Naposledy dáte do saláte nastrouhaný sýr.
  • Vše velmi dobře promícháte, aby se jednotlivé chutě spojily. Salát je možné dosolit podle potřeby.
  • Nejlépe salát Berlín chutná, je-li vychlazený. Takže ho před podáváním dejte aspoň na dvě hodiny do chladničky.
  • Podávejte ho bez přílohy, protože salát je sám o sobě velmi sytý. Doplnit ho lze bílým vínem, pokud budete salát nabízet svým hostům.