Domácí preclíky – dokonalá alternativa těch z obchodu. Jsou lepší, křehčí a chutnější

Také chodíte pro preclíky pouze do supermarketu? Nechoďte, ale upečte si doma lepší, o něco zdravější a mnohonásobně chutnější – vše je jednoduché. 

Také se vždy již na začátku týdne těšíte na pátek, kdy si pustíte v televizi nějaký oblíbený film, hodíte nohy takzvaně na stůl a budete po náročném a dlouhém týdnu odpočívat? Pokud i vy trávíte rádi páteční večery doma při filmu s milovanou polovičkou, jistě si také rádi něco malého zakousnete. Někdy to jsou brambůrky, oříšky, jindy zase kupované tyčinky nebo preclíky. Nekupujte, vyzkoušejte domácí preclíky obohacené sýrem, které se rozplynou na jazyku. 

Na přípravu budete potřebovat tyto ingredience

  • 250 gramů másla 
  • 400 gramů hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 150 gramů tvrdého sýru
  • 1 žloutek
  • 2 – 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 kypřící prášek
  • 1 celé vejce
  • strouhaný sýr na posypání

Postup přípravy preclíků

Máslo doporučujeme vytáhnout z lednice alespoň hodinu před přípravou těsta, aby změklo a práce s ním byla mnohem jednodušší. Kdybyste s ním pracovali ihned po vytažení z lednice, tvořily by se vám v těstě hrudky, které by nešly rozmíchat. Jakmile máslo povolí, rozkrájejte jej na malé kousky do mísy, přidejte mouku, sůl, 150 gramů strouhaného sýru, kypřící prášek – doporučujeme bez fosfátů, lze jej koupit v potravinách do deseti korun. 

Veškeré přísady dejte do jedné míse a umíchejte nebo uhněťte hebké těsto, které nebude příliš lepivé. Pokud těsto lepí a není poddajné, přidejte ještě trochu mouky.

Můžete začít ihned tvarovat preclíky, ale pro lepší práci, ale i chuť, nechte preclíky alespoň půl hodiny nebo hodinu odležet v lednici. Máslo bude opět mírně tužší a bude se s ním lépe manipulovat.

Tvarování a pečení preclíků

po půl hodině nebo celé hodině, klidně i druhý den, vytáhněte těsto a položte ho na pomoučenou desku a mírně ho rukama propracujte. Pokud máte vykrajovátka ve tvaru preclíku, ušetřili jste tak spoustu času. Stačí rozválet těsto na přibližně půl centimetru a vykrájet preclíky. Pokud tvořítko nemáte, budete je muset vytvarovat.

Těsto rozválejte na velmi tenké nudličky, které nakrájíte, aby měly přibližně patnáct centimetrů. Vezměte si váleček a vytvořte z něj tvar kuželu. Dva konce zatočte a nechte je nahoře volné. Následně je ohněte na spodní část tvaru kužele. Tak, aby vznikl preclík. Pokud jeho konce zatočíte, nebudou se vám tolik rozplétat. Rozšlehejte si vejce, nastrouhejte trochu sýru a předehřejte troubu na 200 stupňů. Potřete preclíky vejce, posypte sýrem a dejte péct na patnáct minut.  

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]