Slaná varianta palačinek vás přenese do Itálie. Vychutnejte si je se sklenkou vína

Palačinky s marmeládou umí připravit každý. Ovšem slaná variace je výzvou, jež je hodná jen opravdu těch nejlepších kuchařů. Zjistěte, jak chutnají se sýrem a rajčatovo-masovou omáčkou.  

Hledáte-li recept, který vaše kulinářské schopnosti povznese na novou úroveň, vyzkoušejte slanou variaci palačinek. Jednoduše je naplníte čtyřmi druhy sýrů a zalijete rajčatovo-masovou omáčkou. Získáte tak jídlo, které se báječně hodí jak pro slavnostní příležitosti, tak kupříkladu pro romantický večer ve dvou. Když k hotovému pokrmu zvolíte jako doplněk suché červené víno, otevřou se vám dveře k nezapomenutelnému kulinářskému zážitku.

Ingredience potřebné pro přípravu palačinek:

  • 500 mililitrů vody
  • 250 gramů hladké mouky
  • 200 gramů vepřového masa
  • 200 gramů tvrdého sýra
  • 250 gramů mozzarelly
  • 200 gramů tvarohového sýra
  • 60 gramů parmezánu
  • 4 kusy vajec velikosti M
  • 3 kusy větších rajčat
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička sušené bazalky
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky mletého pepře
  • petrželová nať dle chuti

Postup přípravy krok za krokem

Při přípravě palačinek se nejprve budete věnovat vaření omáčky, následně osmažíte a naplníte palačinky a v posledním kroku je zapečete i s omáčkou v troubě. Jen samotné pečení vám zabere asi půl hodiny času, celý recept poté budete mít hotový asi za hodinu a půl. Než tedy začnete, vyhraďte si dostatek času. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte dostatečně velkou pánev, na níž rozpalte 2 polévkové lžíce olivového oleje.

Až bude olej rozpálený, orestujte na něm prolisované stroužky česneku dohněda. Jakmile bude česnek orestovaný, z pánve ho vyberte a vyhoďte (olej již převzal všechny potřebné chutě). Na stejném oleji osmažte i nadrobno nakrájené vepřové maso. Až se maso tzv. zatáhne, přidejte k němu pokrájená rajčata, sušenou bazalku, půl čajové lžičky soli a čtvrt čajové lžičky mletého pepře. Vše dobře promíchejte a zalijte čtvrt litrem vody. Směs vařte na středním plamenu do zhoustnutí.

Poté omáčku z plamene odstavte a nechte stranou. Dalším krokem je příprava palačinek. Ve vyšší nádobě rozšlehejte vejce, ke kterým přidejte 250 mililitrů vody a 250 gramů hladké mouky.

Metličkou těsto šlehejte tak dlouho, než zůstane zcela bez hrudek. Středně velkou pánev vymažte olejem a palačinky na ní osmažte dozlatova. Až budete mít všechny palačinky hotové, připravte si sýrovou náplň.

Fotografie: Pexels

Ve středně velké míse smíchejte 60 gramů nastrouhaného parmezánu, 200 gramů tvarohového sýra a 200 gramů nastrouhaného tvrdého sýra. K sýrům přisypte nasekanou petrželku a okořeňte je čtvrtinou čajové lžičky pepře a polovinou čajové lžičky soli. Sýrovou náplní poté potřete každou z usmažených palačinek, které následně srolujte.

Naplněné palačinky vyskládejte na plech, který nejprve vydatně pomažte rajčatovou omáčkou. Vyskládané palačinky hustě zasypte nastrouhanou mozzarellou a pokapejte zbylou omáčkou. Takto připravené je pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 30 minut.