1 hrnek kefíru a 1 hrnek cukru: Mlsejte bez výčitek svědomí, tenhle koláč strčí do kapsy všechny bábovky a vánoční cukroví. Kdo ho neochutná, ten prohloupí

Rozdíly mezi jednotlivými moukami, které se čím dál tím častěji objevují v receptech na pečení zdravějších verzí dezertů.

Semolina, celozrnná mouka, špaldová mouka, kdo se v tom má vyznat. Pečení z hladké nebo polohrubé mouky se musí specifikovat, dnes existuje už tolik druhů, že se v tom jeden snadno ztrácí. Některé mají vyšší nutriční hodnotu, jiné mají více živin, další jsou vhodnější pro udržení tělesné hmotnosti.

Semolina z tvrdozrné pšenice

Semolina je druhem mouky, která se získává z tvrdozrné pšenice, jež se vyznačuje především vysokým podílem lepku. Z toho důvodu má semolina vyšší nutriční hodnotu, ale i vyšší obsah minerálních látek. V čem je ale rozhodně zdravější než klasická pšeničná mouka, že má nižší glykemický index, lidské tělo ji tak pomaleji tráví a tím nedochází k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi. Udržíte si lépe optimální tělesnou hmotnost a bude zajištěn vyrovnaný výkon organismu.

Fotografie: Pixabay

Celozrnná mouka je výživově hodnotnější

Celozrnná mouka je bohatá na minerální látky, vitamíny a vlákninu. Je výživově hodnotnější než jiné mouky, má také nižší glykemický index. Kdybychom měli uvádět rozdíly v číslech, celozrnná mouka má o 76% více železa, o 85% hořčíku, o 60% vápníku, o 78% více zinku, o 77% vitamínu B1, o 80% vitamínu B2 a o 86% více vitamínu E.

Fotografie: Pixabay

Prastará obilovina pšenice špalda

Pšenice špalda nebyla šlechtěna, takže si uchovala spoustu důležitých cenných látek. Oproti klasické pšeničné mouce se může pyšnit vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Poznáte ji podle jemné oříškové příchutě.

Jednoduchý dezert ze semoliny a kefíru

Pokud byste rádi vyzkoušeli přípravu sladkého dezertu bez klasické pšeničné mouky, zde je recept na lahodný koláč, jehož základem jsou pouze dvě ingredience – semolina a kefír.

  • 1 hrnek semoliny
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 hrnky kefíru
  • 0,5 rostlinného oleje
  • 1 sklenice celozrnné hladké mouky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa

Smíchejte semolinu s cukrem a kefírem a nechte na 30 minut odležet, aby semolina hezky nabobtnala. Jakmile uplyne potřebný čas, přidejte rostlinný olej, mouku a prášek do pečiva. Spojte všechny ingredience v hladkou hmotu a poté rozdělte na dvě časti.

Do jedné vsypte kakao a promíchejte, aby vzniklo čokoládové těsto. Formu vymažte rostlinným olejem a střídavě nanášejte světlé a tmavé těsto. Pomocí párátka vytvořte kresbu dle vlastního vkusu a vložte do trouby. Pečte 40 – 45 minut na 190 stupňů. Korpus zkontrolujte pomocí špejle. Podávat můžete se zakysanou smetanou nebo zalité rozpuštěnou čokoládou a ořechovým sypáním.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]