Cukroví letošních Vánoc s názvem „Ptačí mléko“ uchvátí kdejakou návštěvu. Dopřejte si ho místo složitého a drahého lineckého

čokoládové kostičky

Lidé si na Vánoce připravují tradiční cukroví, které všichni znají. Tentokrát si ale můžete nachystat dezert, který se jmenuje ptačí mléko a uvidíte, že jej poté budete dělat pravidelně každý rok.

Jestliže se chystáte na Vánoce už v předstihu, a kromě vánoční výzdoby máte v plánu péct i cukroví, jistě již máte seznam těch druhů, které budete připravovat. Váš seznam si ale můžete rozšířit i o další cukroví, jako je například tento dezert, který vás uchvátí. Jedná se o ptačí mléko, které je krásně nadýchané a čokoládové.

K Vánocům cukroví patří

Pokud by někdo chtěl tvrdit, že k Vánocům nepatří cukroví, jistě by se našlo mnoho odpůrců tohoto názoru. Většina lidí totiž miluje Vánoce právě kvůli cukroví, které osladí tyto svátky a předvánoční čas. V případě, že máte v plánu péct některé druhy cukroví, zkuste si udělat i toto ptačí mléko.

Co budete potřebovat

Tak jako na každý recept, tak i na tento budete potřebovat určité ingredience, připravte si proto:

  • 200 g máslo
  • 100 g kondenzované mléko
  • 8 g agar
  • 140 ml voda
  • 300 g cukr
  • 60 g vaječné bílky
  • 200 g hořká nebo mléčná čokoláda
  • 40 g kakaa

Postup přípravy ptačího mléka

Tento recept určitě zvládnete v kuchyni i vy, pokud se budete držet receptu. Nejprve si dejte do hlubší mísy máslo a kondenzované mléko. Poté sáhněte po ručním mixéru a tyto dvě suroviny v misce vyšlehejte tak, aby vznikl hladký krém. Až budete mít hotovo, dejte misku stranou.

hladký krém

Nyní si vezměte k ruce hrnec

Jakmile si nachystáte vhodný hrnec, dejte do něj agar a vodu. Postupně tuto směs ohřívejte na plotýnce a jakmile dojde k varu, nechte agar s vodou vařit ještě 1 minutu. Až poté k vodě a agaru přidejte všechen cukr, a ještě směs povařte. Pokud doma máte teploměr na měření teploty pokrmů, tak jej nyní využijete. Směs totiž neustále míchejte a vařte až na 110 °C.

agar, voda, cukr

Vyšlehejte bílky a pokračujte v přípravě

Až teplota v hrnci dosáhne 110 °C, vypněte plotýnku a hrnec s touto směsí dejte stranou. V další misce si mezitím vyšlehejte bílky a při šlehání do bílků postupně přilévejte hotový agarový sirup z hrnce. Jakmile nezbude v hrnci žádný sirup, ještě chvíli šlehejte, dokud nevznikne hmota podobná sněhu.

sněhová hmota

Smíchejte směsi dohromady

Do vzniklé směsi je nyní potřeba přidat i máslovou smetanu, kterou jste si udělali jako první. Vše dokonale zamíchejte mixérem. Plech vyložte pečícím papírem a na něj rozprostřete ještě potravinářskou fólii. Hned poté rozmixovanou směs nalijte na plech a nechte zcela vychladnout.

směs na plech

Zpracujte hmotu na kostičky

Po vychladnutí a ztvrdnutí této směsi si hmotu s potravinářskou fólií opatrně přesuňte na dřevěnou destičku a nakrájejte ji na kostičky. To můžete udělat buď s pomocí nitě nebo nožem. Následně kostičky dejte do lednice, aby ještě trochu více ztuhly a mezitím se pusťte do práce s čokoládou.

Vodní lázeň pro čokoládu

Připravte si větší hrnec s vodou, do které se poté vejde menší hrnec s čokoládou. Přiveďte vodu ve větším hrnci k varu a poté vložte menší hrnec s nalámanou čokoládou na kostičky. Čokoládu nechte rozpustit, a přitom ji míchejte. Jakmile se čokoláda zcela rozpustí, vyndejte kostičky z lednice a polijte je čokoládou. Kostičky nakonec můžete dozdobit rozemletými pistáciemi nebo zdobením na dorty.

čokoládové kostičky