Tento domácí jablečný koláč si zamilujete, navíc jej připravíte během chvíle

Domácí jablečný koláč z plechu ocení každý, kdo má rád sladké a ovocné pokrmy. Navíc si díky jeho jednoduchosti tento recept zamilujete.

Dlouhé a náročné pečení má něco do sebe, člověk se nemůže dočkat výsledku, který jeho úsilí přineslo a mnoho lidí to má jako koníček. Jenomže ne vždy je dostatek času na přípravu mistrovského díla a pak přichází otázka „Co můžu upéct, aby to bylo rychle hotové, ale zároveň chuťově vynikající?“ Odpovědí je jednoznačně domácí jablečný koláč. Ten je nejen rychle hotový, ale většinu surovin, které jsou do něj potřebné, máte u sebe doma.

Ingredience a postup přípravy

Budete potřebovat:

  • 120 gramů hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 50 gramů cukru
  • 40 gramů másla
  • 10 gramů vanilkového cukru
  • Dvě vejce
  • Dvě čajové lžičky prášku do pečiva
  • Malá špetka soli
  • 700 gramů jablek
  • Dle potřeby a chuti hnědý krystalový cukr
  • Velkou mísu
  • Menší misku
  • Elektrický šlehač nebo mixér
  • Sítko
  • Struhadlo
  • Plech nebo pekáč

Nejprve vytáhněte máslo z ledničky a nechejte jej změknout. To samé udělejte s mlékem, aby nebylo příliš studené. Pokud zapomenete, můžete ho trochu ohřát. Máslo nakrájejte na kousky, smíchejte s cukrem a s rozklepnutými vajíčky. Vezměte si mixér nebo šlehač a suroviny spolu vyšlehejte, dokud nedostanou podobu celistvé konzistence.

Jednu deci již nestudeného mléka přilijte do mísy, ve které jste vytvořili směs. Přidejte špetku soli a přisypejte 10 gramů vanilkového cukru, což většinou vychází na polovinu balíčku. Dále vše znovu vyšlehejte do sjednocené směsi. Nyní si vezměte druhou misku a pomocí sítka do ní přeceďte mouku. Tímto krokem zabráníte, aby v mouce zůstaly hrudky.

Krystalový cukr může vytvořit zajímavou krustu

Poté k ní přidejte dvě lžičky prášku do pečiva a dohromady promíchejte. Potom je po malých částech přisypávejte do těsta ve velké míse. Nyní můžete zadělat na těsto. Mezitím se věnujte jablkám. Nejprve je umyjte a nechejte usušit. Následně je zbavte slupky, jadřince a stopky. Vezměte si struhadlo a dužinu nastrouhejte nadrobno. Můžete ji i nakrájet, ale s nastrouhanou se lépe pracuje.

Nastrouhaná jablka přidejte do velké mísy s těstem a vše dobře smíchejte dohromady. Vezměte si pekáček nebo plech a ten vytřete máslem, nebo jej také můžete vyložit pečícím papírem. Těsto do něj vlijte a troubu si předehřejte na 180 stupňů. Pokud chcete něco speciálního, tak ještě před pečením těsto zasypejte hnědým krystalovým cukrem. Následně plech vložte do trouby a nechejte péct po dobu 35 až 40 minut, Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]