Recept na nadýchané domácí rohlíky

Již za dob našich babiček bylo normální si pečivo připravovat v pohodlí domova. Je to tradice, ke které bychom se mohli postupně vrátit. Nejen že přesně víme z čeho jsou složené, domácí rohlíky jsou také mnohem chutnější. 

Jejich příprava a pečení je mnohem jednodušší, než se Vám může zdát. Samotná doba pečení je pouhých 20 minut, větší čas nám zabere příprava, ta je ale z velké části složená z kynutí těsta. Z receptu, který si dnes představíme, připravíme celkem 12 kusů tohoto lahodného pečiva. Jedná se o optimální množství pro jednu rodinu, protože domácí rohlíky, oproti těm kupovaným, mnohem rychleji tvrdnou. 

Fotografie: Pexels

Základem je příprava kvásku

Nejprve je potřeba si připravit kvásek. Na jeho přípravu budeme potřebovat hlubokou misku, protože i když se to na první pohled nezdá, kvásek po chvíli nabyde na svém objemu. Do mísy jednoduše nasypeme 10 gramů sušeného droždí, 1 lžičku krupicového cukru, 100 mililitrů vody a stejné množství mléka. Obě kapalné suroviny do mísy přidáváme v tepelné formě, ale ne přímo vroucí. Vše pečlivě promícháme a necháme odležet. 

 

V druhé misce si mezitím smícháme 100 mililitrů slunečnicového oleje, 3 lžičky bílého jogurtu, jedno vejce a půl kilogramu soli. Do směsi nakonec přidáme špetku soli. Obě mísy následně smícháme a pečlivě promícháme a to buď rukou a nebo za pomoci kuchyňského robotu. Vytvoříme tak hladké těsto, které následně necháme kynout na teplém místě. Ideální doba kynutí je jedna až dvě hodiny.

K dokonalosti nám již chybí pouze tvoření 

Jakmile nám těsto dostatečně vykyne, umístíme ho na vál a pustíme se do tvorby jednotlivých rohlíčků. Těsto si rozdělíme na 12 stejně velkých bochánků. Do těsta již nepřidáváme mouku, pokud se nám zdá, že moc lepí, můžeme si pomoci olejem. Každý bochánek si pomocí rukou vyválíme v tenkou placku, kterou následně srolujeme do tvaru rohlíčku. 

 

Takto připravené rohlíčky následně vyskládáme na plech s pečícím papírem. Necháme je ještě v teplé místnosti kynout a to ideálně po dobu další půl hodiny. Nakonec je potřeme malým množství vody a posypeme dle chuti solí nebo mákem. Plech s rohlíčky umístíme do trouby a necháme péct po dobu 20 minut, na 220 °C. Ještě horké rohlíky vyjmeme z trouby a pro lepší chuť ještě pomažeme máslem. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]