Ořechovo-čokoládový závin dle tradičního receptu se stane vašim novým favoritem

Zamilujte si sladké snídaně – upečte si dokonalý závin s ořechovo-čokoládovou náplní, který vám učaruje svojí vůní i chutí.  

K jarním dnům neodmyslitelně patří pečení, a to nejen nejrůznějších buchet a koláčů, ale také bohatě plněných závinů. Ty jsou typickým pokrmem pro snídaně. Skvěle se totiž hodí k čaji, ke kakau i ke kávě. Jestliže byste chtěli skutečně potěšit své blízké, vyzkoušejte upéci závin s ořechovo-čokoládovou náplní podle tradičního receptu. Budete příjemně překvapeni jeho vůní, chutí i vláčností, kterou si uchová i druhý den po upečení.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 1 kilogram hladké mouky
  • 100 gramů pravého másla
  • 250 gramů cukru krupice
  • 50 gramů čerstvého droždí
  • 500 mililitrů polotučného mléka
  • 1 čajová lžička soli
  • 5 vaječných žloutků
  • nastrouhaná kůra z 1 kusu citronu
  • nastrouhaná kůra z 1 kusu pomeranče
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Na náplň si připravte:

  • 250 gramů nasekaných vlašských ořechů
  • 100 gramů cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce pravého kakaa
  • 1 čajová lžička rumového aroma
  • 1 špetka soli
  • 5 vaječných bílků

Postup přípravy krok za krokem:

Předtím, než začnete se samotnou přípravou těsta, si nachystejte potřebné suroviny. Máslo vyndejte z ledničky alespoň hodinu předem, aby stihlo změknout a mouku celkem 3x prosejte. Při přípravě těsta nejprve smíchejte teplé mléko s vanilkovým cukrem a kůrou z pomeranče a citronu. V menší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, a poté je vmíchejte do mléka. V jiné misce smíchejte droždí, 1 polévkovou lžíci cukru, 3 polévkové lžíce mléka a 1 polévkovou lžíci mouky.

Následně prosejte mouku do velké mísy a udělejte uprostřed ní důlek, do něhož nalijte kvásek. Mísu následně umístěte na teplé místo a nechte 10-15 minut odpočívat. Jakmile se droždí aktivuje, okraje mouky posolte a přilijte do ní směs mléka a žloutků. Těsto hněťte alespoň po dobu 30 minut (ručně nebo v robotu), přičemž do něj postupně zapracujte změklé máslo. Hotové těsto nechte na teplém místě alespoň hodinu kynout.

Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň. Na tu vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhé pěny. Postupně do nich zašlehávejte cukr, dokud nezískáte lesklou a tuhou pěnu. V jiné míse smíchejte vlašské ořechy, rumovou esenci a pravé kakao. Do směsi postupně vmíchejte vyšlehané bílky. Hotovou náplň poté dejte stranou. Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké díly a každý z nich rozválejte na obdélník o rozměrech plechu. Na jednotlivé obdélníky poté naneste náplň a smotejte je.

Na plech vyložený pečicím papírem umístěte vždy 2 kusy závinu, které potřete rozšlehaným vejcem smíchaným s čajovou lžičkou cukru. Připravené záviny pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 1 hodiny. Aby se vám pečivo dokonale povedlo, pamatujte, že během prvních 20 minut pečení nesmíte za žádných okolností otevřít dvířka trouby. Po upečení záviny vyjměte a potřete vodou. Následně je přikryjte 2-3 utěrkami a nechte vychladnout.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*