Delikátní odlehčený dort, jehož tajemstvím je obyčejný jogurt. Dělávám ho při každé příležitosti

Jogurtový dort

Když se řekne dort, téměř každému se vybaví kalorická bomba plná cukru. To ale již dávno nemusí být pravdou, lahodný dort se dá připravit i v odlehčené a dietní verzi.

Dorty jsou chutnou potravinou, která neodmyslitelně patří k narozeninovým oslavám. Často se ale při jeho konzumaci hosté zdráhají, protože se jedná o kalorickou bombu plnou cukru. Některé dorty dokáží překvapit, naše redakce vám dnes přináší recept na dort, do jehož základu se používá jogurt. Díky tomu je výsledný pokrm nejen vláčný, ale také dietní.

Ingredience potřebné na přípravu dortového korpusu:

  • 2 vaječné žloutky
  • 70 gramů cukru krystalu
  • 80 gramů změklého másla
  • 1 citron
  • 200 gramů hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Ingredience potřebné na přípravu jogurtové náplně:

  • 2 bílky
  • 400 gramů bílého jogurt
  • 80 gramů cukru krystalu
  • 3 lžíce hladké mouky

V míse si vytvoříme těsto na korpus

Nejprve si v míse smícháme žloutky spolu s cukrem. Tuto směs vyšleháme pomocí metličky do hladké hmoty. K té následně přidáme rozpuštěné máslo a opět pečlivě prošleháme. Jakmile máme jednotnou hmotu, nastrouháme do ní kůru z jednoho citrónu. Za neustálého míchání do vzniklé směsi po malých kouskách přisypáváme hladkou mouku a nakonec přidáme také prášek do pečiva.

Jogurtový dort

Vznikne nám hutné těsto, které necháme odležet

Ze směsi nám postupně vznikne těsto, které rukama pořádně propracujeme a následně rozdělíme na dvě stejně velké poloviny. Ty vytvarujeme do koulí, zabalíme do igelitové fólie a dáme na 30 minut odležet do mrazáku. Mezitím se vrhneme na přípravu jogurtové náplně. Na tu budeme potřebovat další misku, ve které pomocí ručního šlehače vyšleháme 2 bílky.

Čokoládový dort s vejci

Tento vzdušný čokoládový dort svou náplní připomíná zmrzlinu, ale skutečnost je ještě lahodnější

Jogurtový dort

Vytvoříme vrstvený dort, který překvapí svou chutí

Do ušlehaných bílků po malých částech přidáme také jogurt, mouku a cukr. Vše neustále šleháme, dokud nám nevznikne tekutá poleva bez hrudek. V tuto chvíli si vyndáme z mrazáku připravené těsto. Jednu kouli umístíme do pekáče, který jsme si předem vymazali máslem a vysypali moukou. Z těsta zde uděláme spodní korpus, který následně zalijeme jogurtovou směsí. Druhou kouli z těsta pomocí hrubého struhadla nastrouháme na náplň. Dort dáme do trouby, kde jej pečeme 35 minut na 180 stupňů.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*