Nepečený dietní dort

Honí vás mlsná, ale držíte dietu nebo zkrátka jen nechcete přibrat do plavek? Máme pro vás dezert, která vám žádná kila navíc nepřidá, je totiž dietní.

I dort může být dietní, zvlášť pokud je nepečený a jogurtový. Bezesporu je nízkokalorický. Navíc neobsahuje žádné oplatky nebo mouku. Skládá se jen a pouze z jogurtu, ovoce a želatinového krému. Můžete tak sníst jak velkou porci chcete a nemusíte mít výčitky svědomí, že vaše cvičení nebo snad dieta přišla vniveč. A přitom uspokojit chuťové pohárky.

Ingrediencí na dort není mnoho

Na tento nepečený dort budete potřebovat 500 gramů bílého jogurtu a 300 gramů bobulovitého ovoce. Dále si připravte 250 mililitrů ovocného džusu a 25 gramů želatiny v prášku. Přidejte také čtyři lžíce cukru. Začněte tím, že smícháte ovocnou šťávu s želatinou v prášku. Podle návodu pak svařte tekutinu na mírnějším plamenu do zhoustnutí. Poté začněte šlehat jogurt s moučkovým cukrem. Následně přidejte želatinovou směs.

Želatinová směs by měla být ve chvíli, kdy ji přidáváte k jogurtu již zchladlá. Všechnu hmotu potom navrstvěte do formy na koláč a nechte zatuhnout v lednici. Ideální je, pokud bude dort v lednici tuhnout přes noc. Pořádně zatuhnutý dort vyjměte z lednice a dozdobte. Na zdobení je skvělé bobulovité ovoce. Hodí se například borůvky nebo rybíz. Podávejte nakrájené na menší kousky. Ideální j dozdobit ještě na talířku. Podávejte ke kávě či čaji.

Jak dort vylepšit, pokud nedržíte dietu

Pokud vám nezáleží na nějakých těch kaloriích navíc, můžete si dort ještě vylepšit. Do jogurtového krému můžete přidat ještě kelímek čerstvé vyšlehané smetany nebo tučné zakysané smetany. Špatně nebude ani když přidáte vyšlehanou i zakysanou smetanu dohromady. Pokud máte rádi sušenkové základy dortů, je možné krém a navrstvit na nadrcené sušenky zalité trochou rozpuštěného másla. Ideální jsou Bebe sušenky.

Fotografie: Pixabay

Další vylepšení je možné kousky čerstvého ovoce, které pokladete do formy ve vrstvách. Jaké ovoce využijete je na vás. Nejčastěji se používají jahody a maliny, vhodné jsou však také višně či třešně nebo například meruňky. Využít můžete i exotické kiwi nebo mango. Celý hotový dort lze přelít také omáčkou. Vhodná je omáčka z ovoce, ale také čokoládová nebo karamelová. Záleží jen na tom, čemu osobně dáváte přednost.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]